Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

5 mennyei sütemény Anna Olsontól - Egyszerűen elvarázsol!

Szerző:
Szabó Anna
Anna Olson, a népszerű kanadai cukrász egy új sorozattal és egy új évaddal jelentkezik a Food Network tévécsatornán májusban. A “Meríts ihletet Anna Olsonnal!” c. műsorban Anna elhagyja kedvenc konyháját, és délkelet-ázsiai gasztrotúrára indul . A “Sütés Anna Olsonnal” új, 4. évadában pedig újabb fantasztikus péksüteményeket és édességeket mutat be a teasüteményektől a bonbonokon át az angolszász pudingokig.

{KEPGALERIA}

 

Fűszeres chai torta juharszirupos bevonattal

Hozzávalók


A torta elkészítéséhez
3⅓ bögre* süteményliszt
1⅓ bögre kristálycukor
5 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt kardamom
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 ½ teáskanál őrölt fahéj
¾ teáskanál őrölt szegfűszeg
¾ teáskanál őrölt feketebors
¾ teáskanál só
1⅓ (tömött) bögre világos barnacukor
1 ⅓ bögre sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
1 ⅓ bögre író
4 nagy tojás, szobahőmérsékleten
1 teáskanál vanília kivonat
*1 bögre = 2,5 dl

A juharszirupos habos bevonat elkészítéséhez
3 nagy tojás fehérje
½ teáskanál tisztított borkő
3 evőkanál kristálycukor
1 bögre + 2 evőkanál tiszta juharszirup
1 ½ teáskanál vanília kivonat

A díszítéshez
friss ehető virágok (pl. árvácska, rózsa) szirmai
1 tojás fehérje
½ bögre szuprfinom kristálycukor

Elkészítés


1)A sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Három 23 centiméter átmérőjű tortasütő edényt kivajazunk és az aljára sütőpapírt rakunk. Az edény oldalát kilisztezzük, a felesleget kiütögetjük.

2)A lisztet, a kristálycukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót egy nagy keverőtálba vagy egy keverőlapáttal szerelt álló konyhai robotgép táljába egybe szitáljuk. Belekeverjük a barnacukrot majd hozzáadjuk a vajat is úgy, hogy a vajat közepes sebességen 2 percig mixeljük, míg a nagyobb darabok eltűnnek (lehet kézi elektromos habverővel is csinálni a konyhai robotgép helyett). Hozzákeverjük az írót, a tojásokat és a vaníliát és ezt az egészet egyszerre a „száraz” összetevőkhöz adjuk. A keveréket körülbelül 3 percig mixeljük, először alacsony sebességen, amíg az összetevők összeállnak, azután közepesen, amíg a keverék sima lesz és a színe kissé kivilágosodik. A tésztát elosztjuk a sütőedények között és elegyengetjük a tetejét. A tortalapokat körülbelül 25 percig sütjük, míg a közepébe szúrt acéltűt tisztán ki lehet húzni. Sütőrácson 30 percig hagyjuk hűlni, majd egy késsel a tésztát körbevágva kiborítjuk a sütőedényből és hagyjuk teljesen kihűlni.

3)A bevonat elkészítéséhez a tojásfehérjét és a tisztított borkövet egy nagy keverőtálban kézi elektromos habverővel vagy habverővel szerelt álló konyhai robotgéppel habosra felverjük. A habverés közben fokozatosan beleöntjük a cukrot és addig verjük, míg puha csúcsok formálódnak a habverőn, amikor kivesszük. A juharszirupot nagy lángon felforraljuk (jócskán fog bugyogni, de nem kell megkeverni), amíg hőmérséklete a cukrászhőmérőn eléri a 116°C-ot. Az elektromos habverőt bekapcsoljuk és a forró szirupot óvatosan lefolyatjuk a keverőedény oldalán, rá a felvert tojáshabra és még körülbelül 2 percig mixeljük, míg a tojáshab majdnem szobahőmérsékletre hűl – és a tojásfehérje térfogata háromszoros lesz. Ezután belekeverjük a vaníliát is, majd azonnal kezdjük meg a torta bevonásá
4)Egy tortalapot tálaló tálra vagy tortaállványra helyezünk és habot kanalazunk rá majd elegyengetjük. Megismételjük a másik két tortalappal. A torta „félig pucér” jellegét az oldalakon úgy kapjuk meg, ha a krémet az oldalára kenve elsősorban a rétegek közötti helyeket töltjük ki, a tortalapot magát csak nagyon vékonyan fedjük be, így az oldalak áttűnnek a bevonat alatt. A tortát hagyjuk egy órát lefedetlenül hűlni, közben ne tegyük hűtőszekrénybe.

5)A dekoráció elkészítéséhez az ehető virágokat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. A tojásfehérjét habverővel éppencsak „megmozgatjuk”,
hogy lazább legyen, majd egy kis ecsettel megkenjük tojásfehérjével a virágokat. Ezután megszórjuk a szuperfinom őrlésű kristálycukorral és a felesleget lerázzuk. A virágokat legalább egy órát hagyjuk a levegőn száradni (ezt a felszolgálás előtt akár6 órával el lehet végezni – a cukor megóvja a virágokat). A cukrozott virágokat elhelyezzük a torta tetején, majd felszolgáljuk.

Alapinformáció
Nehézségi fok: közepes
Elkészítés ideje: 1 óra 15 perc
Sütési idő: 30 perc
Elegendő: 16-24 adag

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL