{KEPGALERIA}
Hozzávalók
A tésztakéreg elkészítéséhez
¼ bögre* sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
½ (tömött) bögre világos barnacukor
½ bögre mogyoróvaj
1 nagy tojás szobahőmérsékleten
1 bögre simaliszt
¼ bögre kakaópor
¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
*1 bögre = 2,5 dl
A mogyorós párizsi krém (ganache) réteg elkészítéséhez
¼ bögre habtejszín
57 g bevonócsokoládé, félédes vagy étkezési, feldarabolva
½ bögre sózott, pörkölt mogyoró, durvára vagdosva
A mogyoróvajas hab elkészítéséhez
1 ½ bögre habtejszín
250 g natúr krémsajt (vagy mascarpone), szobahőmérsékleten
1 bögre mogyoróvaj (tiszta vagy hagyományos)
¾ bögre átszitált porcukor
1 ½ teáskanál vaníliakivonat
1 tábla csokoládé, csokoládéforgács készítéséhez
Elkészítés
1) A tésztatál elkészítéséhez a vajat és a barnacukrot egy nagy keverőtálban krémesítjük, míg sima lesz. Belekeverjük a mogyoróvajat, majd a tojást és a vaníliát. Rászitáljuk a lisztet, a kakóport, a sütőport és a sót, és addig keverjük, míg a tészta összeáll. A tésztát nyújthatjuk azonnal, de becsomagolva hűthetjük és majd más időpontban kinyújtjuk.
2)Könnyed mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát, hogy puhább legyen, majd enyhén kilisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk (a vastagsága 6 mm legyen). Egy 23 cm átmérőjű pitesütő edényt kivajazunk, és a tésztával „kibéleljük”. A felesleget levagdossuk és a széleit összecsípjük. 30 percig hűtőben hűtjük. A sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. A tésztakéreg alját villával megszurkáljuk és körülbelül 20 percig sütjük, míg a kéreg elveszti fényességét. Egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
3)A párizsi krém elkészítéséhez a tejszínt egy kis lábosban nagy lángon addig melegítjük, míg bugyogni kezd (vigyázzunk rá, könnyek kifuthat). A darabolt csokoládét kistálba szórjuk, erre öntjük rá a tejszínt, néhány percig pihentetjük, majd addig kevergetjük, míg a keverék sima lesz és a csokoládé teljesen felolvadt. A feldarabolt mogyorót egyenletes rétegben a tésztakéregre szórjuk. A krémet erre öntjük rá, megkeverjük, hogy a kéreg alját egészen lefedje. Hagyuk hűlni, míg a habot elkészítjük.
4) A tejszínt kézi elektromos habverővel vagy habverővel szerelt álló konyhai robotgéppel addig verjük, míg puha csúcsok formálódnak, mikor a habverőt kiemeljük, majd lehűtjük. Ugyanezekkel az eszközökkel simára keverjük a krémsajtot és a mogyoróvajat. Hozzáadjuk a porcukrot és simára keverjük (először alacsony sebességgel, majd növeljük a mixer sebességét). Beleöntjük a vanília kivonatot. Két részletben „belehajtogatjuk” a tejszínhabot, míg egyenlően eloszlik és összeáll. A habot belekanalazzuk a tésztakéregbe, és spatulával elegyengetjük, vagy kicsit megforgatjuk a hab tetejét (túl sok lesz a hab ahhoz, hogy egyenesre símítsuk). Egy zöldséghámozóval csokoládéforgácsot vagdosunk a süti tetejére és felszolgálás előtt legalább 2 órát hűtjük.
5)A sütemény hűtőben 3 napig áll el.
Alapinformáció
Nehézségi fok: könnyű
Előkészítés ideje: 30 perc
Sütési idő: 25 perc
Elegendő: 10 adag
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK