Galeotto Marzio feljegyzéseiből kiderül, hogy már Mátyás király is igencsak kedvelte eme ízes gyökeret. Konyháján a leghasználatosabb ételízesítő volt, megelőzte még az oly kedvelt borsot, a szegfűborsot, a fahéjat és a sáfrányt is.
Mai hasznosítása:
Készül belőle dzsem, likőr, sőt még jóízű sör is.
Kínai gyógykönyvek is már megemlítették 2000 évvel ezelőtt, mint kiváló hányás és köhögés elleni szert.
De miért is vált nélkülözhetetlenné a gyömbérlekvár a Hong Kong környéki bárkalakók életében?
Ők már réges-régen ismerik a gyömbér tengeribetegség ellen kifejtett hatását. Nagy előnye, hogy nem nincs álmosító-kábító mellékhatása, mint a ma használatos gyógyszereknek.
500 mg őrölt gyömbér elfogyasztása fél órával egy hajókirándulás előtt, nagy segítségnek bizonyul. Csökkenti a fokozott véralvadást, vérkoleszterinszint csökkentő hatóanyagot tartalmaz.
Napjainkban még számos adat került napvilágra:
500 mg gyömbér nagy védelmet nyújt különböző töménységű vegyszerek és gyógyszerek fekélyt okozó mellékhatása ellen
Gyömbéres csirke
(Thai recept)
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss gyömbérgyökér
- 2 evőkanál szárított kínai gomba
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál borecet
- 2 kávéskanál cukor
- 1 csomag újhagyma vagy snidling
Elkészítés:
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük és kisebb darabokra vágjuk. Felhevített olajon üvegesre pirítjuk a vékony karikákra vágott hagymát, a vékony csíkokra vágott, vagy reszelt gyömbért és a csirkét. Erős tűzön kb. 3 perc alatt átpirítjuk. Hozzáadjuk az előre beáztatott, lecsepegtetett gombát, a szójaszószt, az ecetet és a cukrot. Lefedve kb. 5 percig pároljuk. Tálalásnál darabokra vágott újhagymával,vagy snidlinggel hintsük meg. Párolt jázmin rizst kínálunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK