Galeotto Marzio feljegyzéseiből kiderül, hogy már Mátyás király is igencsak kedvelte eme ízes gyökeret. Konyháján a leghasználatosabb ételízesítő volt, megelőzte még az oly kedvelt borsot, a szegfűborsot, a fahéjat és a sáfrányt is.
Mai hasznosítása:
Készül belőle dzsem, likőr, sőt még jóízű sör is.
Kínai gyógykönyvek is már megemlítették 2000 évvel ezelőtt, mint kiváló hányás és köhögés elleni szert.
De miért is vált nélkülözhetetlenné a gyömbérlekvár a Hong Kong környéki bárkalakók életében?
Ők már réges-régen ismerik a gyömbér tengeribetegség ellen kifejtett hatását. Nagy előnye, hogy nem nincs álmosító-kábító mellékhatása, mint a ma használatos gyógyszereknek.
500 mg őrölt gyömbér elfogyasztása fél órával egy hajókirándulás előtt, nagy segítségnek bizonyul. Csökkenti a fokozott véralvadást, vérkoleszterinszint csökkentő hatóanyagot tartalmaz.
Napjainkban még számos adat került napvilágra:
500 mg gyömbér nagy védelmet nyújt különböző töménységű vegyszerek és gyógyszerek fekélyt okozó mellékhatása ellen
Gyömbéres csirke
(Thai recept)
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss gyömbérgyökér
- 2 evőkanál szárított kínai gomba
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál borecet
- 2 kávéskanál cukor
- 1 csomag újhagyma vagy snidling
Elkészítés:
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük és kisebb darabokra vágjuk. Felhevített olajon üvegesre pirítjuk a vékony karikákra vágott hagymát, a vékony csíkokra vágott, vagy reszelt gyömbért és a csirkét. Erős tűzön kb. 3 perc alatt átpirítjuk. Hozzáadjuk az előre beáztatott, lecsepegtetett gombát, a szójaszószt, az ecetet és a cukrot. Lefedve kb. 5 percig pároljuk. Tálalásnál darabokra vágott újhagymával,vagy snidlinggel hintsük meg. Párolt jázmin rizst kínálunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK