Hozzávalók:
16 dkg félédes csokoládé
7 dkg vaj
4 tojás
Csipetnyi só
30 dkg cukor
2 csomag Bourbon-vaníliás cukor
6 evőkanál sárgabaracklikőr (vagy konyak)
5 dkg liszt
6 dkg darált mandula
20 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál kakaópor
A díszítéshez:
5 dkg félédes csokoládé
12 kis tortacsipke (kb. 10 cm átmérőjű)
Vaj vagy margarin és darált mandula a muffinsütőformához
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük. A muffinsütőformát vékonyan kikenjük és beszórjuk darált mandulával.
2. 8 dkg csokoládét durvára aprítunk, és a vajjal kis lángon kevergetve megolvasztjuk.
3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és 2 evőkanál likőrrel világos-habosra keverjük. Belekeverjük a csokoládés vajat. A tojáshabot a krémre halmozzuk, és rászórjuk a lisztet és a mandulát. A habverővel mindet lazán beleforgatjuk.
4. A tésztát a muffinsütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 180 ºC-on (középen, légkeverésesnél 160 ºC) 15 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percikg pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük, és süteményrácson húlni hadjuk.
5. A sárgabaracklekvárt 4 evőkanál likőrrel megmelegítjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd megkenjük vele a muffinok tetetjét és oldalát.
6. 8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.
7. A muffinokat azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni hagyjuk.
8. A díszítéshez durvára vágjuk a csokoládét, és vízfürdőbe állított edényben megolvasztjuk. Fagyasztótasakba töltjük, levágunk róla egy kis sarkot, és minden muffinra „S” betűt rajzolunk. A muffinokat a tortacsipkére tesszük.
Tipp: |
Ha a szirupot túl sokáig főztük, és a máz túl sűrű lett keverjünk bele teáskanalanként langyos vizet, míg a máz újra jól kenhető lesz. Minél tovább állnak a muffinok, annál zamatosabbak és aromásabbak lesznek. Ha mégis hamarabb szeretnénk tálalni, kicsit több sárgabaracklekvárt készítsünk ki. A muffinokat keresztben kettévágjuk, a két vágott felületet megkenjük lekvárral, újra összeillesztjük, és a leírtak szerint készítjük tovább. |
Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK