Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 fontos kérdés, amit fel kell magadnak tenned, ha glutén-érzékenységre, cölikáliára gyanakszol

Szerző:
Szabó Anna
Ha az a sejtésed van, hogy glutén-érzékenységben szenvedsz, egy ideje biztosan emésztési gondjaid vannak, és ezek vezettek erre a következtetésre. De mi is az a gluténérzékenység, más néven cölikália, és miből tudod megállapítani, hogy ki kell-e venned a glutént az étrendedből?

A cölikália egy hosszú távú autoimmun betegsége az emésztőrendszernek, ami a glutén miatt alakul ki. A glutén egy fehérje, ami az olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, a rozs, az árpa, valamint előfordul mindenben, ami ezekből készült. A betegség, ha nem kezelik, olyan komolyabb egészségügyi problémákat is eredményezhet, mint az 1-es típusú diabétesz, a meddőség, és különféle neurológiai betegségek, például epilepszia.

Íme, 6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha glutén-érzékenységre gyanakszol magadnál, vagy egy családtagodnál:
 

3. Hogyan deríthetem ki, hogy a gyermekemnek cölikáliája van?

A cölikália gyerekkorban is elkezdhet tüneteket produkálni, például csecsemőkorban, amikor a szülők bevezetik a gluténtartalmú ételeket. A tünetek hasonlóak lehetnek a felnőttekéihez: puffadás, fájdalom, székrekedés, hasmenés, hányás, ingerültség. Ha nem kezelik, az lelassult növekedéshez és fejlődési rendellenességeket eredményezhet. A gluténérzékeny gyerekeknek gyakran csálé, vagy elszíneződött a fogazata. A genetika nagy szerepet játszik a kialakulásában, akinek egyik szülője vagy testvére cölikáliás, nagy eséllyel ő is az.
 

közérzet egészség gluténérzékenység
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL