Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 fontos kérdés, amit fel kell magadnak tenned, ha glutén-érzékenységre, cölikáliára gyanakszol

Szerző:
Szabó Anna
Ha az a sejtésed van, hogy glutén-érzékenységben szenvedsz, egy ideje biztosan emésztési gondjaid vannak, és ezek vezettek erre a következtetésre. De mi is az a gluténérzékenység, más néven cölikália, és miből tudod megállapítani, hogy ki kell-e venned a glutént az étrendedből?

A cölikália egy hosszú távú autoimmun betegsége az emésztőrendszernek, ami a glutén miatt alakul ki. A glutén egy fehérje, ami az olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, a rozs, az árpa, valamint előfordul mindenben, ami ezekből készült. A betegség, ha nem kezelik, olyan komolyabb egészségügyi problémákat is eredményezhet, mint az 1-es típusú diabétesz, a meddőség, és különféle neurológiai betegségek, például epilepszia.

Íme, 6 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha glutén-érzékenységre gyanakszol magadnál, vagy egy családtagodnál:
 

5. Hogyan ismerhetem fel a rejtett módon előforduló glutént?

Fontos felismerni, hogy sok étel tartalmazhat glutént, például a feldolgozott hústermékek, a burgonyachips, a sült krumpli, valamint rengeteg szósz és leves. Sőt, még rúzsok és gyógyszerek is tartalmazhatnak glutént, pedig ezek nem is élelmiszerek! Zabot fogyaszthatsz, ha az nem keresztszennyeződött más gabonával, de erről a gyártónak kötelessége tájékoztatást adni. A bor és a tiszta szeszek általában biztonságosak, míg a sör már nem.
 

közérzet egészség gluténérzékenység
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL