Mi is a kefir?
A kefir egy erjesztett ital, melyet általában tehéntejből készítenek. Íze hasonlít a joghurtéhoz, kissé savanyú, de nem annyira sűrű. Gyakran a laktóz intoleranciában szenvedők is fogyasztják, ugyanis az erjesztési folyamat során a laktóz tejsavvá alakul, mely könnyebben emészthető. Általában Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein fogyasztják, és azt mondják róla, hogy javítja az emésztést. Valójában a kefir szó a török „keyif” szóból származik, mely azt jelenti, hogy jó érzés – akárcsak olyan, amit étkezés után érzünk.
Ennek ellenére, ha nem szeretnél tejtermékeket fogyasztani, akkor már elérhetőek nem állati eredetű kefir alternatívák is, melyek kókusztej vagy rizstej felhasználásával állíthatók elő.
A kefir egészségügyi előnyei
Az egészségügyi szakemberek szerint a kefir az egyik legegészségesebb élelmiszer. A tehéntejből készített kefir sokféle tápanyagot tartalmaz, mint például fehérjét, kalciumot, foszfort, B-vitamint, riboflavint, magnéziumot és probiotikumokat is. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem a bélrendszerünkre is lenyűgöző hatással van.
A kefirben több probiotikum található, mint a joghurtban, ezért jobb táplálék lehet. A bélben a jó baktériumok fontosak a káros törzsekkel szembeni védelemhez. Akár 61 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat, melyek sokfélesége attól függ, hogy melyik márkát vásárlod.
A Lactobacillus kefiri nevű baktériumtípusról bizonyított, hogy megvéd a káros baktériumokkal szemben, mint például az E. colival vagy a szalmonellával szemben. Egyes tanulmányok szerint a kefirben lévő baktériumok a rákos sejtek elpusztításához, valamint az asztma és az allergia tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulnak.
Továbbá a kefir segít megvédeni a csontokat az idő múlásával, de a kalciumon kívül tartalmaz még K2-vitamint is, mely segíti a kalcium eljutását a csontokhoz.
Összességében a kefir fogyasztása sokféle módon javíthat az egészségeden. A probiotikumban gazdag ételek segíthetnek az emésztésben, a súlycsökkentésben, a vércukorszint kezelésében és még sok másban is. A kefir turmixokhoz is használható, készíthető belőle chia puding vagy önmagában is fogyasztható.
OLVASS TOVÁBB!
Szeptemberi immunerősítés - Több haszna van, mint gondolnád!
Az őszi hónapokban szervezetünk hajlamosabbá válik a különböző betegségekre....
KÖZÉRZETEzért okozhat kiütést a Spa látogatásod: A Whirlpool-betegség
Egy kellemes fürdőzés után a szállodai jakuzziban hirtelen viszketni kezd a bőröd? Lehet, hogy a híres „Whirlpool-kiütés”, azaz a ...
KÖZÉRZETMegújultak a Gymbeam kifejezetten nők számára kifejlesztett BeastPink termékei
Nem csak fehérjepor, hanem divat márka is a BeastPink....
„Hogyan éljük túl a napot?” - Egyre több szülőt érint a kiégés
A gyerekek stresszesek, ez nem újdonság. Azonban a szakértők évek óta figyelmeztetnek, hogy egyre több szülő is kiég. Hasonló a helyze...
KÖZÉRZETNagy a hype egy szájvíz körül, ami állítólag örökre megszabadít a rossz lehelettől
A TikTokon vírusként terjed egy szájvíz, ami azt ígéri, hogy megszünteti a rossz leheletet, és reggelre friss lehelettel ébredhetsz. De ...
KÖZÉRZETTranszgenerációs hatások: hogyan öröklődnek a múlt sebei?
A mai világban, amikor egyre többen keresnek választ saját mentális és érzelmi problémáik eredetére, egyre gyakrabban merül fel a kér...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK