Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZÉPSÉG

Vigyázat, saverózió!

Szerző:
Szabó Anna
Manapság egyre többször fordulsz orvoshoz ezzel a kellemetlen fogászati problémával: Fogaid túlságosan érzékennyé váltak, elszíneződtek? Sajnos ezért a saverózió a felelős. De mit tehetünk ellene?

A modern étkezési szokások nagy mértékben hozzájárulnak a saverózió gyorsabb kialakulásához?

Igen, a magas savtartalmú élelmiszerek, mint pl. borok, különböző alkoholok, gyümölcsök (kivi, narancs stb.) fogyasztásával növeljük a probléma kialakulását. A saverózió nem válogat. Kortól, nemtől függetlenül alakulhat ki. Amikor fogaink savas hatásnak vannak kitéve, akkor védelmet nyújtó fogzománcunk felpuhul, így fogmosáskor nagy mértékben kopik a fogfelszín.


Első tünetek:

- Fogak érzékenysége hideg vagy forró ételek, illetve italok fogyasztása közben.

- A fogfelszín sárgulása, majd az alatta lévő állomány megjelenése.

Fokozott változások:

- A fogak rágóélei egy idő után áttetszővé válnak, legömbölyödnek, apró repedések alakulnak ki a fogéleken.

- Rágófelületek bemélyedései, egyre fokozódó túlérzékenység étkezésnél és fogmosásnál.


Ha a felsorolt tüneteket észlelted, feltétlenül fordulj fogorvoshoz!


Hogyan óvhatjuk fogainkat?

a) Nagyon fontos, hogy közvetlenül savtartalmú ételek vagy italok fogyasztása után, semmiképp se mossunk fogat. Érdemes várni minimum egy órát.

b) A savtartalmú italokat ne tartogassuk hosszabb ideig a szánkban.

c) Használjunk magas fluorid tartalmú, minimális dörzsölő, koptató hatású szemcsés fogkrémet.

Tipp: Elmex gél (fluoridos fogápoló) használata


A beteg fogak régi, normál állapotának visszaállítása nem lehetséges. Fokozott túlérzékenység esetén sürgős fogászati beavatkozás szükséges. Megelőzéssel védekezhetünk a saverózió ellen.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL