.
Hozzávalók
A tortához
150 g süteményliszt
30 g kakaó por
1 ¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
170 g cukor
100 g vaj
2 db tojás
150 g tejföl
60 g mogyorókrém
¼ bögre* étolaj
55 g étcsokoládé, megolvasztva
1 teáskanál vanília kivonat
*1 bögre =2,5 dl
A csokoládés-mogyorós vajkrémhez
255 g cukor
4 db tojásfehérje
450 g vaj, apró darabokra vágva
125 g étcsokoládé, megolvasztva
75 g mogyorókrém
A sós karamellához
190 g cukor
145 g glükózszirup
349 g teljes tejszín
1 teáskanál só
2 rúd vanília, hosszában kettévágva, a magok kikaparva
Elkészítés
A torta elkészítéséhez a sütőt 175 °C fokra felmelegítjük, és egy 20 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk.
Egy tálba összeszitáljuk a süteménylisztet, a kakaóport, a sütőport, és a szódabikarbónát. Egy keverő lapáttal szerelt konyhai robotgéppel krémesítjük a vajat és a cukrot. A tojásokat egyenként ütjük rá és nagy sebességgel mixeljük, hogy jól összeálljon. Hozzáadjuk a tejfölt, a mogyorókrémet és az olajt, majd alaposan összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a csokoládét és a vanília kivonatot, ezúttal alacsony sebességen mixeljük, hogy nagyon alaposan elkeveredjen. Végül a száraz hozzávalókat szórjuk a keverékbe és összemixeljük.
A tésztát elterítjük az előkészített sütőformában. 25-30 percig sütjük, míg a torta teteje érintésre rugalmasan visszaugrik vagy a hústűt tisztán ki lehet húzni a közepéből. Egy rácson 10 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládés-mogyorós vajkrém elkészítéséhez forró vízfürdő fölé helyezzük a konyhai robotgép keverőedényét. Kézi habverővel összekeverjük benne a tojásfehérjét és a cukrot, és addig kevergetjük, míg a keverék hőmérséklete eléri a 60°C -t. Ekkor átrakjuk a keverőedényt a konyhai robotgépbe és a habverővel nagy sebességen 8-10 percig mixeljük, amíg kemény csúcsok képződnek benne. A vajat néhány darabonként adagoljuk hozzá, és folyamatosan krémesítjük. Végül a csokoládét és a mogyorókrémet adjuk a keverékhez, és addig mixeljük, míg jól összeáll.
A sós karamella elkészítéséhez a cukrot és a glükóz szirupot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor megolvad és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és ráöntjük a teljes tejszínt, hozzáadjuk a sót és a vanília magokat (ha használunk), majd jól összekeverjük. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre és addig melegítjük, míg a karamell forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A torta összeállítása: a tortát vízszintesen 3 darab, kb. 8-9 mm vastag körszeletre vágjuk. Az egyik szeletet tortaállványra vagy tálaló tálra helyezzük, és a tetejére csepegtetjük a sós karamellát, majd egy spatulával vajkrémet kenünk a tortaszeletre. Ezt megismételjük a többi réteggel, majd a torta oldalaira visszük fel a vajkrémet és a spatulával elegyengetjük. Körülbelül 30 percig hűtőben tároljuk, míg a vajkrém kissé megkeményedik.
Ez így bármilyen alkalomra megfelelő, de Halloweenkor önthetünk rá málna- vagy meggyszirupot, ami „véres” hatást kelt.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK