Világszerte az egyik legkedveltebb étel, melyet szinte korra és nemre való tekintet nélkül mindenki kedvel. Hogy miért? Talán mert kimondhatatlanul sokféleképpen elkészíthető, minden csak fantázia kérdése. Éppen ezért népszerűsége napjainkban már a csokoládééval vetekszik.
A pizza szó – nem meglepő módon – az olasz „picea” szóból ered. A rómaiak használták ezt a kifejezést a kenyér kemencében való sütésére. Már i. e. 209-ből maradtak fenn írásos emlékek eme mennyei eledelről, még hozzá Vergilius tollából. Ő említi meg az első olyan lapos, kelt tésztát, melyet olívaolajjal és fűszerekkel sütnek meg. Bár nagyon különbözőek voltak ezek a pizzák jelenlegi változataikhoz képest, de mindenképpen tekinthetjük azok ókori elődjének.
A mai pizzát 1780-ra vezetik vissza, Margherita királyné nápolyi látogatásához. Ekkor a nagy szegénységben Raffaele Espositó az olasz trikolór felhasználásával elkészítette az első bazsalikomos, mozzarellás, paradicsomos pizzát. Ezt a mai napig Margheritának hívják a világ minden táján.
| |
| |
| |
| |
| |
|
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK