Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A kávé mint alapanyag - kávés ételek és italok

Szerző:
Szabó Anna
Adunk néhány ötletet a kávé konyhai felhasználásához!

A kávét elsősorban italként fogyasztjuk, de karakteres íze mellett meglepően sokoldalú alapanyag a konyhában. Felhasználhatjuk édességek vagy koktélok készítéséhez, de még húst is pácolhatunk benne.

A legismertebb és egyben legnépszerűbb édesség minden kétséget kizáróan a tiramisu. A tiramisu ősét valamikor a 18. században Siena városában készítették először, a ma ismert változat viszont meglepően fiatal, az 1980-as években jelent meg először egy olasz szakácskönyvben. A desszert titka, hogy csakis tökéletes minőségű alapanyagokból érdemes nekifogni: az alaprecept szerint friss tojásból, mascarponéból, erős feketekávéból és babapiskótából készítik, majd cukrozatlan kakaóporral szórják meg. Népszerű változata, amikor a kávéhoz kevés amarettót is adnak, de egyes tájegységekben készítik rummal, sőt, borral is. Szezonja éppen most kezdődik, hiszen a nyers tojás miatt az olaszok sosem készítik nyáron, kánikulában. A tiramisu lelkét adó presszókávét mindig frissen főzzük, és nyugodtan választhatunk hozzá egy sötétebb pörkölésű kávét!
 

.

Ha inkább egy klasszikus, magyaros kávés süteményre vágyunk, süthetünk jogásztortát. A békebeli édesség darált dióval dúsított hagyományos piskótából, valamint tojásos-vajas, erős feketekávéval főzött krémből áll, természetesen dióval díszítve. Erre a receptre is igaz, hogy erős, sötét pörkölésű feketekávéval az igazi! Más hagyományos édességekbe is csempészhetünk egy kevés kávét, például a csokitorta vagy a dobostorta kakaós krémjének kifejezetten jól áll a kávé kesernyéssége.

A kávé, illetve a kávélikőr közkedvelt koktélalapanyag is! Hála A nagy Lebowski című filmnek, az egyik legismertebb kávés koktél a White Russian, azaz a Fehér orosz, amelyet vodkából, kávélikőrből, tejből és tejszínből készítenek. Nevével ellentétben semmi köze Oroszországhoz, a név minden bizonnyal csak a vodka, mint fő alapanyag miatt ragadt rá. A fellelhető információk alapján valószínűleg Belgiumban készítették először a 20. század közepén, világszerte ismertté és kedveltté viszont Jeff Bridges kultikus filmje tette. Kedvelt változata a Black Russian is, amely ugyanúgy készül, csak tej és tejszín nélkül.

Kevesen tudják, hogy a kávé savassága miatt kiváló húspuhító is, valamint az íze kiválóan harmonizál a marhahússal, adja magát tehát, hogy kipróbáljuk a kávéval pácolt steaket. Ehhez a frissen főtt, világosabb pörkölésű kávét keverjük el ugyanannyi mennyiségű nádcukorral, valamint kevés olivaolajjal, sóval, borssal és cayenne borssal. A kávés elegyben pácolt hátszín vagy bélszín szeleteket aztán a szokásos módon, pár perc alatt süssük készre.

Készíthetünk kávéval szárazpácot is, a frissen finomra őrölt kávéhoz keverjünk sót, borsot és kevés reszelt citromhéjat, forgassuk bele a sertés- vagy marhahúst, hagyjuk pár órát állni, majd törölgessük le és faszenen grillezzük!
 

kávé tiramisu mascarpone
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL