Reggeli
: Hogy jól induljon a napodHozzávalók:
- 1 kisebb tojás,
- fűszeres só,
- frissen őrölt fehér bors,
- 10g vaj,
- 1 csomó snidling (metélőhagyma)
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 szelet szezámmagos kenyér, barnakenyér vagy extrudált kenyér (Abonett)
Hat perc alatt főzzünk lágy tojást, tisztítsuk meg és tegyük egy pohárba vagy kisebb tálba. Villával nyomkodjuk szét, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük rá a vaj felét. Mialatt fő a tojás, mossuk, szárítsuk meg és vágjuk fel a snidlinget, majd mossuk meg és szeleteljük fel a paradicsomot is.
A maradék vajat kenjük rá a kenyérre, rakjuk rá a szeletelt paradicsomot.
Sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a snidlinget. A reggelihez zöldséglevet (pl. paradicsomlé) vagy gyümölcslevet ( 100%-os narancslé) fogyasszunk
Nehézségi fok:
Ebéd: A korgó gyomor ellenszere! Dőzsölés délben ínycsiklandó levessel, főétellel, desszerttel... Mégsem fájdul meg a gyomor.
Leves: Hideg ribizlikrémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg ribizli
- 3 evőkanál méz
- 2 dl ribizliszörp
- 2 dl forralt tej
- 2 dl joghurt
- 2 dl rostos narancslé
- törött fahéj ( friss egészfahéjból)
- törött szegfűszeg ( friss szegfűszegből)
A szárától megtisztított, megmosott ribizlit jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük.Ezután ismét turmixgépbe tesszük és az összes többi hozzávalóval habosra turmixoljuk. Csészékbe töltjük, behűtjük.
Tipp: Tálalásnál tehetünk rá tejszínhabot
Nehézségi fok:
Főétel: Hagymás - szalonnás újkrumpli
Hozzávalók:
- 800 g újkrumpli
- só, bors
- 50 g szeletelt (bacon) szalonna
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy szár póréhagyma vagy (1 nagy csokor újhagyma)
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajban vagy margarinban megpirítjuk, a megsült szalonnát félretesszük. A zsiradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket, majd kidobjuk (vigyázzunk, nehogy megégjenek a hagymagerezdek, mert keserű lesz az étel!).
Az póréhagymát vagy újhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk ( a haygma zöldjét is beleapríthatjuk, ha szép egészséges). A krumplit leszűrjük, közepes méretű jénaiba vagy bármilyen hőállő sütőedénybe tesszük, összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a kisült zsiradékkal, és a sütőben 30 percig sütjük - pirítjuk, hogy szép színe legyen. Kivesszük a sütőből, tetejét megszórjuk a félretett szalonnával, frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk.
Kísérőnek adhatunk mellé friss fejessalátát.
Nehézségi fok:
Desszert: Nagyon finom, tele C-vitaminnal, egyszerűen nagyszerű
Áfonyás lepény
Hozzávalók:
- 40 dkg áfonya
- 15 dkg teljes kiőrlésű (graham) liszt
- csipetnyi sütőpor
- 4 dl tej
- 3 tojás
- só
- 1 evőkanál méz
- 1 kisebb citrom
- 4 evőkanál vaj vagy margarin
Simára keverjük a sütőporos lisztet a tejjel, a tojásokkal, sóval, mézzel és reszelt citromhéjjal ízesítve. Teflon serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, beleöntjük a tésztamassza 1/4 részét, megszórjuk a megtisztított áfonya 1/4 részével. Így sütjük, majd lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Tányérra csúsztatjuk. Ugyanígy megsütjük a többi lepényt is. Ízlés szerint adhatunk hozzá áfonyaízt.
Tipp: Ha fából készült lapátkanalat használunk, nem sérthetjük fel a teflonbevonatot
Nehézségi fok:
Vacsora: Eljött a vacsora ideje, unjuk már a nyári lecsót? Gyorsan valami finomat és különlegeset? Ha vendégeket várunk, biztosak lehetünk abban, hogy ez az étel megkoronázza estéjüket.
Hosszú metélt rákkal sebtében
Hozzávalók:
- 450 g hosszú metélt
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
- 1/2 pohár olívaolaj
- 4 feldarabolt paradicsom (a paradicsom héját érdemes lehúzni főzés előtt)
- 1 csipet bazsalikom (ha van otthon friss bazsalikomunk, egy kevés kukorica olajjal ledarálva is adhatjuk az ételhez)
- 1/2 kiskanál só
- 1 kiskanál fekete bors
- 2 kiskanál cayeni bors
- 1 kiskanál apróra vágott (lehet szárított is) petrezselyem zöldje
- 1/2 pohár fehérbor
- 450 g főtt rákfarok (lehet konzerv vagy mirelit rák)
- 1/4 pohár reszelt parmezán
Kifőzzük a tésztát, leolajozzuk kukorica olajjal .
A fokhagymát és a vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a bazsalikomot, a sót, a kétféle borsot, a petrezselymet és a bort. Lassú tűzön 5 percig forraljuk, beletesszük a rákot, és újabb 5 percig főzzük.
Tányérra tesszük a tésztát, ráöntjük a mártást, és megszórjuk parmezán sajttal.
Nehézségi fok:
Italajánló: Tokaji szamorodni
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK