Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Főbb termőterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektől honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát.
A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország.
A babérlevelűek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnő egy tő. Ma már több mint 400 avokádófajta ismert, de csak pár tucatnyit termesztenek. Ellentétben a többi gyümölccsel, az avokádó csupán 70 százalék vizet tartalmaz.
Fajtájától függően jelentős - kb. 30 százalék - benne a zsiradék, melynek nagy része könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakból áll. Ezek többek között segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását.
Az avokádo 11-féle vitamint tartalmaz, köztük B1-, B2-, B12-, A- és C-vitaminokat. Jelentős a káliumszintje is.
Minél puhább az avokádó, annál aromásabb.
A gyümölcshús krémszerű, mint a szobahőmérsékleten tartott vaj. Íze hasonlít a friss mogyoróéhoz, tejszínesen lágy. Így nagyon jól kombinálható a többi alapanyaggal. Csak éretten élvezhető.
Szobahőmérsékleten adja a legjobb ízhatást. A még kemény gyümölcs hamar beérik, ha újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten tartjuk 1-3 napig.
Hűtőszekrényben akár egy-két hónapig is eláll.
A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtől az erőssárgáig. Magja nagyobb, mint egy dió. Bármely fajtánál hosszanti irányba, a magig félbevágjuk a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarva, óvatosan szétválasztjuk.
A magot könnyedén kivehetjük. A héját lehúzzuk, majd éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt tisztítsuk meg, a gyümölcshúst szűrt citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon meg.
Fontosabb fajták:
ETTINGER: ovális, körte alakú, a legkorábban érik, sima, erőszöld héjú.
FUERTE: ovális, körte formájú, mattzöld, barázdált héjú.
NABAL: kerek, alma formájú, világoszöld, sima héjú.
HASS: hosszúkás, körte alakú, sötétzöld-fekete, erősen barázdált héjú.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK