A világon számos versenyeket rendeznek, ahol különböző szempontok alapján több tagú zsűri dönti el, hogy kinek a chili terméke a legjobb.
Az egyik ilyen rangos amerikai seregszemlén, a World Hot Sauce Awardson, a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. Addig a verseny történetében csak amerikaiak győztek. 2015. nyarán Magyarországról egy hazai termelő, Diczkó László a Chili Hungária tulajdonosa hozhatta haza a világbajnoki címet. A Spirit of Attila chili szósz a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet. Ez valójában egy hatalmas szakmai elismerés a termelőnek, egy igazi visszacsatolás arról, hogy a terméket a világ chili piacán is elismerték.
A világversenyen, a zsűritagok többféle szempont alapján döntöttek, a „Spirit of Attila” nemcsak az erőssége miatt nyert, hanem az íze miatt is. Ha megkóstolod akkor először az ízét érzed és csak utána épül fel fokozatosan a csípős érzés a szádban, különböző helyeken. A hatás nem marad el és egy élményt nyújt az étkezések során. Ez az erős szósz jó kiindulópontja különböző ételek beízesítéséhez. A lassan felépülő csípősség lehetővé teszi a valódi íz érzését az intenzív hőérzetet megelőzően. Csak egy csepp is elegendő, hogy kihozza az extra hőt a levesekben, pörköltekben és ételeinkben.
A Chili Hungária Manufaktúra népszerű chiliszószait Kabán, egy Hajdú-bihar megyei kisvárosban állítják elő. Diczkó László a manufaktúra megálmodója, termékeivel 2011 óta van jelen a magyar kézműves élelmiszer piacon. A termelő hagyományos eljárással, innovatív módon dolgozza fel ezeket a chili paprikákat. Kínálatukban megtalálhatóak chili szószok, chili fűszerek, chili őrlemények és chili cseppek is.
Széles választékjukban mindenki megtalálja számára megfelelőt, legyen az enyhén csípőstől az extra erősig vagy a füstösön, édesen át a paprikás chiliszószig. Először két-háromféle szósszal indult a Manufaktúra, de a termelő szerette volna megismertetni a még csípősebb változatokat, illetve más ízesítésű chilitermékeket is a chili kedvelőkkel. Lefedi a teljes palettát, az enyhébbektől az EU-n belül elérhető legcsípősebb szószokig. Utóbbi lényeges megkülönböztetés, ugyanis Európában szigorú szabályok korlátozzák, hogy milyen adalékanyagokat lehet az élelmiszerekhez hozzáadni. A kapszaicin – a paprikafélék csípősségéért felelős vegyületet – csak természetes forrásból származhat, vagyis magából a termésből. A manufaktúránál 5-6 elterjedt fajtából – például Habaneroból, szellem chiliből –, főzéses technológiával készül a szószok többsége, ám kisebb számban további 30 különleges növényt is tartanak.
Diczkó László, kistermelőként kiemelt figyelmet fordított arra, hogy egyedi különleges termékek szerepeljenek a palettán. Különlegesség az, hogy egyes szószokon bizonyos évszámok vannak feltüntetve, amelyek valamilyen történelmi eseménynek állítanak emléket. A Kabai Tüzes Mennykő nevű szószon például az “In Memoriam 1857” szerepel, ugyanis Kaba térségében ebben az évben csapódott be egy meteor. A szósz íze illata domináns és kellemes. Ha megkóstolod azonnal a rabjává válsz. Középkategóriásan csípős szószok közé sorolható. A Sárga Vihar üvegén pedig az “In Memoriam 1241” olvasható, ez pedig a tatárjárás áldozatainak állít emléket. Sárga színű chili paprikákból készült chili szósz. Sima, selymes és enyhén citrusos ízvilága van. Ez a kombináció jól illik húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzára, meleg szendvicsre vagy sült krumpli mellé. A szószok mellett fűszerpaprikákkal is találkozhatunk a Chili Hungária Manufaktúra termék palettáján. Ha szereti a család a füstös ízvilágot, akkor feltétlen próbáljátok ki a füstölt fűszerpaprikát, amely egy speciális eljárással, meleg füsttel érlelt édes paprika por. Ajánljuk halászlébe, töltött káposztába, bablevesbe és minden olyan fogáshoz, amelyhez a füstös íz illik.
Ezen kívül a manufaktúra kínálatában sok izgalmas szószok, őrlemények megtalálhatók, melyeket időről időre bővítenek újabb saját gyártású termékekkel.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK