A burokhoz:
25 dkg mogyoró megpirítva, lehéjazva
9 dkg cukor
Fél kávéskanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál vaj felolvasztva
A töltelékhez:
75dkg krémsajt szobahőmérsékleten
28 dkg méz
6 tojás szétválasztva, szobahőmérsékleten
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 kávéskanál vaníliaaroma
3 evőkanál felaprított,kandírozott narancshéj ízlés szernt
6 dkg cukor
A díszítéshez:
Felaprított, pirított, lehéjazott mogyoró, friss eper ízlés szerint.
A burokhoz robotgéppel aprítsuk a mogyorót a cukorral meg a fahéjjal egész finomra, de nem pépesre. Adjunk hozzá annyi vajat, amennyi összetartja. Nyomkodjuk ezt a masszát egy 23 cm átmérőjű, szétszedhető tortaforma aljára, és részben az oldalára, majd tegyük félre.
A töltelékhez melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütő 4. fokozat). Rakjuk a krémsajtot meg a tejszínt egy tálba, és habverővel vagy robotgéppel dolgozzuk simára. Tegyük bele a mézet, és keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a citrom- és narancshéjat, a vaníliát és a kandírozott narancshéjat.
Nagy tálban verjünk habot a tojásfehérjéből. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, míg a hab majdnem egészen keménnyé válik. Egyharmadát forgassuk a krémsajtba, majd a többit is adjuk hozzá. Töltsük az előkészített formába, és a középső rácson addig süssük, míg a széle kezd megszilárdulni (kb. 45-50 perc). Ellenőrzésként gyengéden ütögessük meg a formát. Kapcsoljuk ki a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett 2 órát pihentessük a sütőben.
Vegyük le a forma oldalát, és csúsztassuk a tortát a tálra. Szórjuk meg a felaprított mogyoróval, és ízlés szerint rakjuk körbe eperrel.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK