Ínyenc birsalmaleves
Hozzávalók:
- 2 nagyobb birsalma
- 3 dkg vanília pudingpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl fehérbor
- 100 g tejszínhab
- 2 dkg pirított mandulaszeletek
- só
A fűszerkivonathoz:
- víz
- 15 dkg cukor
- 2-3 szegfűszeg
- 2 egész fahéj
- 1 citrom
1. Fűszerkivonatot készítünk. Kevés vízben a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat jól felforraljuk, és leszűrjük. Szűrt citromlevet, cukrot, vizet felteszünk forrni. A tisztított, hámozott birsalmát daraboljuk kockacukor nagyságú kockákra, majd adjuk a forrásban lévő citromos, cukros vízhez. Az almát annyira főzzük puhára, hogy szépen egyben maradjanak, és ne málljanak szét (ahogy a gyümölcslevesnél).
Tipp: Fontos, hogy citromlevet is tegyünk a vízhez, mert így a birs nem barnul meg.
2. A tejföl vanília pudingporral, kevés vízzel habverő segítségével simára keverjük, és ezzel a habarással sűrítjük a forrásban lévő levest.
3. A habarás után kiforraljuk a levest, majd hozzáöntjük a fűszerkivonatot (redukció), és a fehérbort. Jól lehűtve, tejszínhabbal, mandulával megszórva tálaljuk.
Tipp: Mentalevéllel díszíthetjük
Sütőben sült, reszelt, sonkás burgonya
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 15 dkg sonka vagy főtt tarja
- 6 dkg margarin vagy vaj
- 6 evőkanál liszt
- só
- 1 teáskanál majoránna
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
1. A burgonyát héjában 20 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, melegen meghámozzuk és kihűtjük. A sonkát vagy a főtt vékony tarjaszeleteket csíkokra vágjuk, a margarint vagy vajat felolvasztjuk.
2. A kihűlt burgonyát finomra reszeljük, majd hozzákeverjük a lisztet, a majoránnát és a sót. Előkészítünk margarinnal vékonyan kikent, liszttel megszórt jénai tálat vagy sütőformát.
3. A burgonyakeverék egyharmad részét szétterítjük a sütőedényben. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, egyenletesen elosztjuk a sonka felét, és meghintjük bazsalikommal. Ezután ismét egy rész burgonyakeverék következik, majd olvasztott margarin, sonka, bazsalikom, végül burgonyakeverék. A tetejét meglocsoljuk a megmaradt margarinnal.
4. Előmelegített, forró sütőben kb. 40 percig, pirosra sütjük. Melegen, szeleteket vágva tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK