Egészséges lencseleves ebédre. A lencse nagyon jó hatással van a bőrre és a szemre.
Hozávalók
- 500 g lencse
- 2,5 liter csontlé vagy húsleves
- 100 g teavaj
- 100 g liszt
- 40 g vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 4 db tojássárgája
- só
Elkészítés
A megmosott, beáztatott lencsét csontlében vagy húslevesben feltesszük főni (Tipp: Ha van a hűtődben egy kis mezei füstöltszalonna bőrke, akkor azt nyugodtan adhatod a lencséhez, így pikánsabb lesz a leves).
A tisztított, szeletelt vöröshagymát hozzáadjuk, kevés sóval ízesítjük. Világos vajas rántással sűrítjük, és tejet öntünk hozzá. Jól kiforraljuk. Szitán áttörjük vagy turmixgépben jól összeturmixoljuk. Legírozzuk, legírozás után már nem szabad forralni a levest.
Legírozás: Habarás. Tejszínnel elkevert tojássárgájával történő sűrítés.
Hozzávalók
- 1 kg laskagomba
- 4 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 100 g finomliszt
- 200 g margarin
- 200 g tv paprika
- 20 g őrölt pirospaprika
- frissen őrölt fekete bors
- só
Elkészítés
A megtisztított, jól megmosott laskagombát vékony csíkokra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát margarinban megpirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük, és hozzáadjuk a gombát, a kis kockákra vágott tv paprikát. Együtt pirítjuk, fekete borssal fűszerezzük. Amikor a levét már elfőtte, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és főzőtejszínnel dúsítjuk.
(A liszttel elkevert tejfölhöz merjünk ki a pörköltből egy kevés szaftot, keverjük el a habarással, majd adjuk hozzá a pörkölthöz, így hőkiegyenlítést végeztünk. A tejföl nem csapódik ki a pörköltben.) Jól átforraljuk.
Köretnek szarvacska tésztát adjunk a pörkölt mellé.
Hozzávalók
- 180 g liszt
- 120 g margarin
- 1,5 dl víz
- 20 g kristálycukor
- 50 g vaníliás cukor
- 6 tojás
- olaj a sütéshez
- só
Elkészítés
A vizet a margarinnal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, a tojásokat egyenként eldolgozzuk benne. Habzsákba töltjük a tésztát (Tipp: Ha nincs otthon habzsákunk, akkor egy kisebb zacskó egyik végét kicsit vágjuk ki és azzal adagolhatjuk a tésztát), és tíz cm hosszú rudakat nyomunk ki belőle. Bő, nem túl forró olajban aranysárgára sütjük. Célszerű egyszerre 2, max.3 fánkot sütni egy mélyebb serpenyőben, mert a fánkok megdagadnak és nem férnek el egymás mellett. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön csészében meleg, kevés pálinkával vagy rummal ízesített barackízt adunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK