Őseink feltehetően még az Etelközből hozták magukkal a mézeskalács-készítés tudományát, ami – tápláló és tartós mivoltának köszönhetően – nagy népszerűségnek örvendett. A Magyarországra került legrégebbi mézeskalácsformák a római légió katonáitól származnak. Akkoriban a formák neveket, bölcs mondásokat, jókívánságokat mintáztak, és a velük készített méze4skalácsokat az emberek kivételes alkalmakra adták egymásnak. A mézeskalácsot eredetileg a háziasszonyok készítették, de miután népszerűsége, és ezáltal a kereslet is megnőtt iránta, hamarosan céhek kezdtek foglalkozni az előállításával.
Ez az iparág volt hazánkban és sok más országban is az első iparszerűen űzött sütőcukrászati tevékenység. A formákat mesterlegények, később ötvösművészek készítették. Kezdetben, cserépformákban és úgynevezett mézeskalácssütő formákban sütötték a finomságot. Egy fadarabba (nagyjából a mai vágódeszkához hasonlít) negatívban faragták bele a kívánt formát, majd ezt feltöltötték a még puha tésztával, és a deszkával együtt sütötték ki. A kész mézeskalácsok ajándékozása egyre inkább az ünneplés része lett, a kalácsokat egyes helyeken még jegyajándékként is adták. Így vált a mézeskalács idővel egyszerű süteményből dísz- és ajándéktárggyá.
Puha mézeskalács » | |
Finn karácsonyi mézeskalács » | |
Mézes kosárka » | |
Mézes puszedli » | |
Karácsonyi mézes krémes » |
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK