Citrusfélék
A narancs, grapefruit, mandarin mind tele van olyan anyagokkal, amik segítenek a szervezetednek védekezni: C vitaminnal és bioflavonoidokkal.
A C vitamin az az anyag, amitől a sejtjeid erősek maradnak egész télen át.
A kutatók szerint a C vitamin akkor is segít enyhíteni a megfázás és az influenza tüneteit, ha már megbetegedtél, főleg, ha azonnal alaposan megemeled a bevitt vitamin mennyiségét, hogy megérezted: beteg vagy.
A bioflavonoidok olyan növényi anyagok, amelyek az immunrendszeredet segítik, és a sejteket védik.
Egyél sok narancsot. A citrusfélékben kevés a kalória, viszont jóízűek, és ez különösen jó akkor, amikor a téli “kényeztetés” során bizony hajlamosak vagyunk pár kilót fölszedni.
Sütőtök és társai
Rengeteg bennük a béta-karotin, és ez az egyik legerősebb antioxidáns-fegyverünk télire. A béta karotinból lesz az A vitamin, és ráadásul a karotinoidok, amik egyébként a sárgás-pirosas zöldségek színét adják, a szervezetünket is védik.
A béta-karotin nagy mennyiségben ártalmas is lehet, de ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, ez nem fordulhat elő.
Probiotikus élelmiszerek
Hallottad már a reklámban, hogy a probiotikus joghurt mennyire egészséges.
De mi is az a probiotikus???
Ezek olyan élelmiszerek, amelyek olyan “jó” baktériumokat tartalmaznak, amik normális körülmények között az emésztőrendszerünkben is laknak. Ezek a jófiúk aztán megküzdenek az értelmes baktériumokkal, amik a beleinkbe kerülnek, megakadállyozzák, hogy bajt okozhassanak.
Télen jó, ha extra “jófiúkat” veszünk még magunkhoz, úgyis annyi minden támad ránk – a szervezetnek szüksége van minden segítségre.
Vagy egyél minden nap egy alacsony zsírtartalmú joghurtot, amiben van bifidobaktérium vagy laktobacillus, vagy kérd meg a patikust, ajánljon egy jó probiotikus táplálékkiegészítőt.
Hal
A hal fantasztikus forrása a cinknek meg az omega-3 zsírsavaknak, és a télen mindkettőre szükséged van.
A cink hatására több fehérvérsejt termelődik, ezek kellenek a fertőzések leküzdéséhez.
Az omega-3 zsírsavat meg amúgy is, egész éveben pótolni kell, télen nem árt belőle még több.
A téli sötétben rengeteg ember válik hajlamossá egy kis depresszióra, de egyre több tanulmány mutatja ki, hogy az omega-3 ennek megelőzésére, sőt elmulasztására is jó.
Fokhagyma
A fokhagyma nem csak jó ízt ad az ételeinknek. Antibakteriális és vírusölő hatású, főleg mellkasi fertőzések ellen jó.
Persze, ha a megfelelő mennyiséget fogyasztod – fél kiló egy héten, vagy napi egyharmad kiskanál fokhagymapor – hiába vagy egészséges, az emberek kerülni fognak (vagy ők is rákapnak a fokhagymára).
Figyelem! A véralvadásgátló gyógyszereket szedők csak orvosi felügyelet mellett fogyaszthatnak fokhagymát!
Csirkeleves
Ha mégis megbetegszel idén télen, bármi folyadék, de különösen a csirkeleves jó szolgálatot tehet, hogy ne száradj ki. A forró leves gőze arra is jó, hogy az orrüreged se száradjon ki.
Ha a levesbe fokhagyma is kerül, annak az antibiotikus hatása is érvényesül. A csirke jó forrása a szeléniumnak és az E vitaminnak is, és állítólag ezek is jó hatással vannak az ember ellenállóképességére.
Zabpehely
A reggeli zabpehely segíthet, hogy ne hízz meg idén télen.
A zabpehely hivatalosan is alacsony GI értékű kaja, az ilyenek segítenek a vércukorszintet alacsonyan tartani, mert lassan engedik csak ki a bennük levő glukózt a véráramba. És ettől hétköznapian fogalmazva tovább érzed magad jóllakottnak, később leszel újra éhes. És kevésbé kívánod a cukrot.
De hagyd ki a cukrot egészen, tegyél inkább almát vagy körtét a zabpelyhedbe. Ezeknek is alacsony a GI -értékük.
Kagylófélék
A kagyló a cink jó forrása, és ez olyan nyomelem, amire feltétlenül szükségünk van ahhoz, hogy megküzdhessünk az influenzával.
A sebgyógyulást is kiválóan gyógyítja.
Gomba
A legfrissebb tanulmányok szerint a gomba is jó hatással van az immunrendszerre. Alacsony kalóriatartalmú, ezért annyit hetsz belőle amennyit megkívánsz. (Nehezebben emészthető, nem árt vigyázni a túlzott
fogyasztásával)
Tea
A tea rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Kiváló immunrendszer erősítő és vírusölő. Öt-hat bögre fekete tea naponta immunrendszerünk azt a szakaszát serkenti, amely a védvonalunk első sorában működik.
A kamilla erős antibakteriális hatású, ezért javasolták már nagyanyáink is a nátha ellen.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK