4 személyre
Előkészítés: 15 perc
Főzés: kb. 25 perc
4 szelet tengeri pisztráng egyenként 140 g
1 kis piros paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
50 g fagyasztott paradicsomhús
5 dl víz
1 csipet curry
8 levél bazsalikom
Só
Tápérték adagonként:
220 kcal
Szénhidrát: 6 g
Fehérje: 28 g
Zsír: 9 g
A paprikát négyfelé vágjuk, kiszedjük a magházát és az erejét. A negyediket tányérra tesszük 1 evőkanál vízzel. Fóliával légmentesen lezárjuk, és a mikrohullámú sütőbe tesszük 3-4 percre 1000 W-ra. 5 percig hagyjuk hűlni a fóliával lefedve. Lehúzzuk a paprika bőrét, és vékony csíkokra vágjuk. 10-15 percre grill alá is tehetjük a parikát, míg a héja meg nem feketedik, és fel nem púposodik, akkor lehúzzuk.
Megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, ez utóbbi csíráját kiszedjük, majd mindkettőt apróra vágjuk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat, beletesszük a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomhúst és a paprikacsíkokat. Gyakran megkeverve 2 percig főzzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és felforraljuk. Kis lángon még 15 percig főzzük. A keveréket sóval és curryvel ízesítjük.
A megsózott pisztrángfiléket a gőzölőedény felső részébe tesszük, mindegyikre 2 bazaslikomlevelet rakunk. Vastagságától függően 3-6 percig gőzöljük. A zöldségekkel tálaljuk.
4 személyre
Áztatás: 12 óra
Előkészítés 15 perc
Főzés: 2-2 óra 20 perc
400 g száraz fehér bab
1 hagyma
Fél piros színű paprika
1 ek olívaolaj
7,5 dl csirkealaplé
1 csipet sáfrány
2 ek apróra vágott petrezselyem
Só és őrölt bors
Tápérték adagonként:
315 kcal
Szénhidrát: 45 g
Fehérje: 22 g
Zsír: 5 g
Kalcium: 175 mg
B9-vitamin
Előző este hideg vízbe beáztatjuk a babot.
Az elkészítés napján megtisztíjuk és vékonyan felszeleteljük a hagymát. 10 percig pároljuk a fél paprikát, meghámozzuk, kicsumázzuk, a húsát kockákra vágjuk. Lecsepegtetjük a babot.
Közepes lángon felforrósítjuk az olajat, és gyakran kevergetve 6-8 percig fonnyasztjuk benne a hagymaszeleteket és a paprikakockákat.
Beletesszük a babot, fölöntjük a húslével, hozzáadjuk a sáfrányt, a sót és a borsot. Mérsékelt llángon 1 óra 45 percig vagy 2 óráig főzzük, szükség esetén öntünk hozzá egy kis forró vizet, hgoy mindig elég folyadék legyen rajta. A bab végül legyen puha, de ne törjön szét.
Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk hússal vagy párolt fehér hallal.
Használhatunk friss fehér babot is. Ebben az esetben 600 g fejtett babot (hüvelyesen 1,5 kg) vegyünk, ezt nem kell beáztatni, és a főzési időt is felére csökkenthetjük.
Tipp |
Bizonyára tudtad, hogy a bab felfúvódást okozhat. A vékonyabb héjú fajták (fehér-, májbab stb.) azonban könnyebben emészthetők. És még az is segíthet, ha a szárazbabot főzés előtt bő vízben áztatod több órán keresztül, majd főzés előtt megmosod. |
4 személyre
Elkészítés: 20 perc
Hűtés: 2 óra
4 narancs
4 ek barna cukor
4 csipet fahéj
3 ek narancsvirág-kovonat
6 mentalevél
Tápérték adagonként:
88 kcal
Szénhidrát: 22 g
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
C-vitamin: 75 mg
Meghámozzuk a narancsokat, leszedjük a fehér részt is. A narancsot vékonyan felkarikázzuk, mély tálba tesszük.
Összekeverjük a cukrot, a fahéjat és a narancsvirág-kivonatot, ezt a keveréket a narancskarikákra öntjük.
Megmossuk és megszárítjuk a mentaleveleket, vékony csíkokra vágjuk, és a narancssalátára szórjuk.
Két órára betesszük a hűtőszekrénybe, hidegen tálaljuk.
1. Fogyasszunk jól összeállított ételeket, szabályos időközönként.
2. Ne olvassunk és ne nézzünk tévét étkezés közben.
3. Együnk lassan, jól megrágva az ételt, és tegyük le a villát két falat között.
4. Ne merjünk magunknak még egyszer azzal a kifogással, hogy az étel zsírszegény;
5. Soha ne sózzuk vagy cukrozzuk meg az ételt, mielőtt megkóstolnánk, és ne vigyük túlzásba az édesítőszerek használatát.
6. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű és finomítatlan élelmiszereket a finomítottakkal szemben (gabonafélék, tészták, rizs, só, cukor).
7. Együnk több gyümölcsöt, zöldséget és keményítőtartalmú élelmiszereket. Naponta kétszer váltogassuk a főtt zöldséget és a keményítőtartalmú élelmiszereket (tészta, rizs, burgonya, hüvelyesek stb.).
8. Váltogassuk az állati eredetű fehérjeforrásokat (hús, szárnyas, sonka, tojás, rákfélék, kagylók, tej, tejtermékek).
9. Soha ne főzzünk vajjal, és csökkentsük a telített zsírsavak (vaj, tejszín, sajt, szalámik, zsíros húsok) fogyasztását.
10. Növeljük a telítetlen zsírsavak fogyasztását (zsíros halak, olajok, növényi margarin).
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK