A szervezet a csípősséget fájdalomként éli meg, és endorfint szabadít fel, hogy enyhítse azt. Az eufórikus érzést, amit ez vált ki, egyes nyelveken „borsos mámornak” is nevezik.
Ha beleharapsz egy darab chilibe, hirtelen forróság jár át és elkezd égni a szád. Ennek oka a kapszaicin nevű hatóanyag, ami azokat az ízlelőbimbókat aktiválja a szájban, amelyek alaphelyzetben akkor riasztanak, ha megégetjük a nyelvünket.E z az oka, hogy a fűszeres ételeket mindig forrónal érezzül.
Mellesleg a piperinben lévő anyagok ugyanúgy hatnak, mint a fokhagymában található allicin, ami ellen a testünk könnyekkel védekezik.
Miért csípős a chili?
Az ún. kapszaicinoidok felelősek azért, hogy a chilipaprika egyáltalán csípős. Ezek a csípős anyagok valójában arra szolgálnak, hogy megvédjék a chilipalántát a gombáktól és a rovaroktól. Paradox módon ez nem akadályoz meg bennünket, embereket abban, hogy fűszerezzük velük az ételeinket. Egyébként minél kisebbre vágjuk a paprikát, annál több kapszaicin szabadul fel - és annál jobban éget a szánkban.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK