A fánkoknak két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik fajta úgy készül, hogy a tölteléknek szánt anyagot édes vagy sós tésztába mártják és kisütik; a másik fajtánál maga az olajban kisütött tészta adja a fánkot. Ez utóbbi típus mindig édes, és különféle tésztából készülhet: omlós vajas-, égetett vagy kelt tésztából. A különböző tájakon számos helyi specialitást is találunk, amelyeket általában farsangkor vagy a nagyböjt végén készítenek.
A fánkokat általában üresen, kristálycukorba nyomkodva tálalják. Ha azonban új ízeket is ki szeretnél próbálni, finoman megszórhatod őket egy csipet fahéjjal. Egy másik módszer az ízesítésre, ha megtöltöd őket. Ehhez hosszában vágd be a fánkokat, és egy habzsák segítségével nyomj a belsejükbe almakompótot, eper-, málna- vagy sárgabarackdzsemet, illetve kesernyés narancslekvárt. A gyűrű alakúra formált amerikai fánkot (doughnut) is hasonlóképpen fogyasztják. A fánkot azonban számtalan más ízesítővel is kínálhatod: a tetejére csorgathatsz karamellt, vagy bevonhatod vékony réteg olvasztott csokoládéval.
Szalagos, planétás » | |
Herőce » | |
Csöröge » | |
Pikáns képviselőfánk narancskompóttal » | |
Kolbászos krumplifánk » |
Tipp:
Ha igazán ízletes, egyenletesen sült és a gyomornak sem túl nehéz fánkokat szeretnél, tiszta és jól átszűrt olajban süsd őket. Ugyanazt az olajat négynél többször ne használd, és mindig hűvös helyen tárold, ne szobahőmérsékleten. Kerüld a túlzott hevítést.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK