Remek alternatív fehérjeforrásként jelentek meg pár éve a piacon a ToTu termékek: a 100%-ban magyar találmány Dr. Németh Csaba nevéhez köthető, aki a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési csapatával és a Szent István Egyetem munkatársaival együttműködve hozta létre a tojásfehérje alapú termékcsaládot.
A ToTu termékek eredete
A ToTu egy 100%-ban magyar találmány: a termékek mögött álló hazai vállalkozás, a Capriovus Kft. már 1991 óta foglalkozik tojástermékek feldolgozásával (pl. tojáslevek, tojásporok, tojásrudak). A legújabb irányt reprezentálják a ToTu termékek, amelyek csupán pár éve kaphatók a piacon.
A cég kutatás-fejlesztési vezetője, Dr. Németh Csaba szerint az innováció annak is köszönhető, hogy a tojás termékek milyensége mindig is közel volt a tejtermékekéhez, és nem csak a magas fehérjetartalom miatt: a tojásfehérje ugyanis cukor és zsír hozzáadása nélkül is ugyanolyan állagúvá alakítható, mint amilyen a legtöbb tejtermék.
Ez ihlette meg a ToTut. Dr. Németh Csaba a Capriovus Kft. és a Szent István egyetem munkatársaival együtt olyan magas fehérjetartalommal rendelkező termékeket hoztak létre, amelyeket a sportolók, fogyni vágyók, és a tudatos, egészséges táplálkozás hívei is bűntudat nélkül fogyaszthatnak, hiszen a tejtermékekkel ellentétben nincsen bennük se zsír, se cukor. Jelenleg tojás alapú túróból, tejfölből, vajkrémből és tejből áll a termékcsalád.
Alternatív fehérjeforrás sportolóknak: a tojás alapú ToTu termékek előnyei
A ToTu termékek alapvetően több fehérjét tartalmaznak, mint a tej-alapú megfelelőjük. A ToTu túró szárazanyagra vetített fehérjetartalma például 95%, ami remek lehetőséget nyújt a testépítők számára, hogy cukor és zsír fogyasztása nélkül növelhessék a fehérjebevitelüket.
Még az Opten Vasas jégkorong csapata is a ToTu termékeket kezdte el fogyasztani 2020 év vége felé egy 6 hetes fizioterápiás program keretein belül, hogy minél előbb visszanyerhessék fizikai erőnlétüket a koronavírus járvány okozta edzés kiesések miatt.
Dr. Németh Csaba szerint az sem utolsó szempont, hogy a tojásfehérje fogyasztás hosszú távon is elősegíti a sportos életmód fenntartását. A ToTu több esszenciális aminosavban is gazdag, teljes értékű biológiai terméknek számít, aminek az emészthetősége sokkal egyszerűbb a tejfehérjéhez képest, és az időskorban kialakuló izomtömeg veszteség lelassításában is fontos szerepet játszik.
Egy kis étvágygerjesztő: fehérjében gazdag receptek ToTu termékekből
Mivel a ToTu termékek gyakorlatilag ugyanúgy felhasználhatók, mint a tejtermékek, így rengeteg lehetőség nyílik arra a sportolóknak és fogyni vágyóknak, hogy fehérjében gazdag étkezésekkel egészítsék ki az edzéstervüket. Íme két recept ToTu tejfölből és túróból!
Hozzávalók az alaphoz:
• 6 dkg kókuszolaj
• 12 dkg paleo száraz édes morzsa
• 20 dkg cukormentes lekvár
Hozzávalók az angolkrémhez:
• 10 dkg kókusztej
• 2 tojássárgája
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 5-8 dkg eritrit
• egy csipet só
Hozzávalók a túró krémhez:
• 30 dkg ToTu túró
• 20 dkg sűrű kókuszjoghurt
• 10 g por zselatin
• 0,5 dl forró víz
• egy fél citrom reszelt héja és leve
Hozzávalók a díszítéshez:
• 1,5 g porított kakaóvaj
• 5 dkg paleo étcsokoládé
• 12 félbe vágott dió
• 12 földicseresznye
Elkészítés:
1. Az alaphoz forgassa hozzá a folyékony kókuszolajjal együtt az édesmorzsát, amit ezután egy wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 20 centiméteres tortaforma aljába helyezzen el. Ezt követően tegye 30 percre a fagyasztóba, és miután kivette, kenje rá a lekvárt. Az angolkrém elkészítése alatt helyezze hűtőbe az alapot.
2. Az angolkrémhez habverővel folyamatosan kevergetve sűrítse be vízgőz fölött a kókusztejet a vaníliával, a tojássárgákkal, a sóval és az eritrittel. Ennek a keveréknek kb. 80 fokosnak kell lennie. Miután már teljesen hab állagú lett, akkor hagyja langyosra hűlni.
3. A túrókrémhez a kókuszjoghurtot negyed órára be kell tennie a fagyasztóba, ezt követően pedig kemény habbá kell vernie. A zselatint oldja fel forró vízben, majd turmixolja össze a ToTu túróval, míg egynemű nem lesz. Ugyanígy keverje össze az angolkrémmel, a citromhéjjal, és a citromlével is. Végül forgassa hozzá két részletben a joghurt habot, simítsa rá a lekvárra és tegye a hűtőbe, hogy megdermedhessen.
4. A díszítéshez tegyen rá félbe vágott diót, földicseresznyét és csokoládédíszt. A csokoládédíszhez az étcsokit a kakaóvajjal együtt temperálja, majd tegye be 20 percre a hűtőbe.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK