Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Fehérjében gazdag receptek – tényleg jók a tojás alapú termékek?

Szerző:
Szabó Anna
A cukortól és zsírtól mentes túrót, tejfölt, vajkrémet, és tejet helyettesítő termékek remek lehetőséget kínálnak mindenkinek, akik fitt életmódot követnek, és bűntudat nélkül szeretnének étkezni.

Remek alternatív fehérjeforrásként jelentek meg pár éve a piacon a ToTu termékek: a 100%-ban magyar találmány Dr. Németh Csaba nevéhez köthető, aki a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési csapatával és a Szent István Egyetem munkatársaival együttműködve hozta létre a tojásfehérje alapú termékcsaládot.

A ToTu termékek eredete

A ToTu egy 100%-ban magyar találmány: a termékek mögött álló hazai vállalkozás, a Capriovus Kft. már 1991 óta foglalkozik tojástermékek feldolgozásával (pl. tojáslevek, tojásporok, tojásrudak). A legújabb irányt reprezentálják a ToTu termékek, amelyek csupán pár éve kaphatók a piacon.

A cég kutatás-fejlesztési vezetője, Dr. Németh Csaba szerint az innováció annak is köszönhető, hogy a tojás termékek milyensége mindig is közel volt a tejtermékekéhez, és nem csak a magas fehérjetartalom miatt: a tojásfehérje ugyanis cukor és zsír hozzáadása nélkül is ugyanolyan állagúvá alakítható, mint amilyen a legtöbb tejtermék.

Ez ihlette meg a ToTut. Dr. Németh Csaba a Capriovus Kft. és a Szent István egyetem munkatársaival együtt olyan magas fehérjetartalommal rendelkező termékeket hoztak létre, amelyeket a sportolók, fogyni vágyók, és a tudatos, egészséges táplálkozás hívei is bűntudat nélkül fogyaszthatnak, hiszen a tejtermékekkel ellentétben nincsen bennük se zsír, se cukor. Jelenleg tojás alapú túróból, tejfölből, vajkrémből és tejből áll a termékcsalád.

Alternatív fehérjeforrás sportolóknak: a tojás alapú ToTu termékek előnyei

A ToTu termékek alapvetően több fehérjét tartalmaznak, mint a tej-alapú megfelelőjük. A ToTu túró szárazanyagra vetített fehérjetartalma például 95%, ami remek lehetőséget nyújt a testépítők számára, hogy cukor és zsír fogyasztása nélkül növelhessék a fehérjebevitelüket.

Még az Opten Vasas jégkorong csapata is a ToTu termékeket kezdte el fogyasztani 2020 év vége felé egy 6 hetes fizioterápiás program keretein belül, hogy minél előbb visszanyerhessék fizikai erőnlétüket a koronavírus járvány okozta edzés kiesések miatt.
Dr. Németh Csaba szerint az sem utolsó szempont, hogy a tojásfehérje fogyasztás hosszú távon is elősegíti a sportos életmód fenntartását. A ToTu több esszenciális aminosavban is gazdag, teljes értékű biológiai terméknek számít, aminek az emészthetősége sokkal egyszerűbb a tejfehérjéhez képest, és az időskorban kialakuló izomtömeg veszteség lelassításában is fontos szerepet játszik.

Egy kis étvágygerjesztő: fehérjében gazdag receptek ToTu termékekből

Mivel a ToTu termékek gyakorlatilag ugyanúgy felhasználhatók, mint a tejtermékek, így rengeteg lehetőség nyílik arra a sportolóknak és fogyni vágyóknak, hogy fehérjében gazdag étkezésekkel egészítsék ki az edzéstervüket. Íme két recept ToTu tejfölből és túróból!
 

Nem kell lemondani az édességről sem: sütés nélküli laktózmentes ToTu túrótorta recept

Hozzávalók az alaphoz:

• 6 dkg kókuszolaj
• 12 dkg paleo száraz édes morzsa
• 20 dkg cukormentes lekvár

Hozzávalók az angolkrémhez:

• 10 dkg kókusztej
• 2 tojássárgája
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 5-8 dkg eritrit
• egy csipet só

Hozzávalók a túró krémhez:

• 30 dkg ToTu túró
• 20 dkg sűrű kókuszjoghurt
• 10 g por zselatin
• 0,5 dl forró víz
• egy fél citrom reszelt héja és leve


Hozzávalók a díszítéshez:

• 1,5 g porított kakaóvaj
• 5 dkg paleo étcsokoládé
• 12 félbe vágott dió
• 12 földicseresznye

Elkészítés:

1. Az alaphoz forgassa hozzá a folyékony kókuszolajjal együtt az édesmorzsát, amit ezután egy wax fóliával vagy sütőpapírral bélelt 20 centiméteres tortaforma aljába helyezzen el. Ezt követően tegye 30 percre a fagyasztóba, és miután kivette, kenje rá a lekvárt. Az angolkrém elkészítése alatt helyezze hűtőbe az alapot.

2. Az angolkrémhez habverővel folyamatosan kevergetve sűrítse be vízgőz fölött a kókusztejet a vaníliával, a tojássárgákkal, a sóval és az eritrittel. Ennek a keveréknek kb. 80 fokosnak kell lennie. Miután már teljesen hab állagú lett, akkor hagyja langyosra hűlni.

3. A túrókrémhez a kókuszjoghurtot negyed órára be kell tennie a fagyasztóba, ezt követően pedig kemény habbá kell vernie. A zselatint oldja fel forró vízben, majd turmixolja össze a ToTu túróval, míg egynemű nem lesz. Ugyanígy keverje össze az angolkrémmel, a citromhéjjal, és a citromlével is. Végül forgassa hozzá két részletben a joghurt habot, simítsa rá a lekvárra és tegye a hűtőbe, hogy megdermedhessen.

4. A díszítéshez tegyen rá félbe vágott diót, földicseresznyét és csokoládédíszt. A csokoládédíszhez az étcsokit a kakaóvajjal együtt temperálja, majd tegye be 20 percre a hűtőbe.
 

konyhafortélyok konyha gasztro gasztronómia totu totukrém
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL