A töltelékhez:
Kb. 3 csésze (7,5 dl) csirkealaplé (leveskockából is lehet)
6 kicsontozott, bőr nélküli, fél csirkemell
6 csésze (38 dkg) lazán felaprított spenót alaposan megmosva
3 evőkanál olívaolaj
1,5 csésze (15 dkg) felaprított újhagyma
1/3 csésze (15 dkg) friss kapor felaprítva
1/3 csésze (1,5 dkg) friss zöldpetrezselyem felaprítva
40 dkg feta sajt
15 dkg (kb. 1,25 csésze) cheddar sajt lereszelve
3 tojás ½ kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
1 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős piros paprika
¾ csésze (10 dkg) felaprított, pirított dióbél
Só és frissen őrölt bors
A réteshez:
12 db réteslap
10-12 dkg olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
A töltelékhez öntsünk egy lábasba annyi alaplét, amennyi a csirkemellet ellepi, és forraljuk fel. Tegyük bele a csirkemellet, állítsuk a lángot takarékra, és fedő nélkül főzzük meg benne a húst (8-10 perc), majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni, és aprítsuk fel. Az alaplét később felhasználhatjuk valami máshoz.
Nagy serpenyőben egy kevés vízzel tegyük fel párolódni a spenótot, és közepes hőfokon kavargassuk, míg megfonnyad (kb. 3 perc). Csepegtessük le, és facsarjuk ki alaposan.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele az újhagymát, és pároljuk puhára (kb. 5 perc). Keverjük össze egy tálban a csirkével, a spenóttal, kaporral, petrezselyemmel, a fetával és reszelt sajttal, a tojásokkal, a szerecsendióval, korianderrel, cayenne-i borssal meg a dióval, majd sózzuk, borsozzuk alaposan.
Melegítsük elő a sütőt 170 ºC-ra (gázsütő 3-4-es fokozat). Kenjünk meg egy réteg rétestésztát az olvasztott vajjal, rakjunk rá egy másik lapot, ezt is kenjük meg, és ugyanígy járjunk el még további két réteggel, majd a hosszanti oldala mentén kenjünk rá vékonyan csirkehúst. Hajtsuk be a tészta két végét, és tekerjük fel. Addig folytassuk ezt a műveletet, míg a tészta és a hús elfogy. (Ebből a mennyiségből három rúd készül.) Rakjuk a rétest tepsire, és a középső rácson süssük aranybarnára (25-30 perc). Pihentessük 10 percig, és fűrészes késsel vágjuk 2,5 cm vastag szeletekre.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK