1 élesztőkocka (42g)
1 teáskanál + 3 evőkanál cukor
2,5 dl langyos tej
3 tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál ánizsmag
2 evőkanál ánizspálinka (pl. Ouzo, de elhagyható)
75 dkg finom búzaliszt
12,5 dkg puha vaj
1 evőkanál leveles mandula
1 tojássárgája
2 evőkanál jégcukor (nagy szemcsés cukor)
5 kemény piros tojás
liszt a kidolgozáshoz
vaj a formához
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral a fele tejben simára keverjük. Letakarva 15 percig pihentetjük.
2. A maradék tejet a tojásokkal, a citromhéjjal, az ánizzsal, 3 evőkanál cukorral és – ízlés szerint – az ánizspálinkával elkeverjük. A lisztet a tálba szitáljuk, és beleöntjük az élesztős meg a tojásos tejet. A vajat hozzáadjuk, és az egészet 10 percig dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy kis lisztet. A tálat liszttel behintjük. A tésztát kerekre formáljuk, és a tálban letakarva meleg helyen 2 órán át kelesztjük.
3. A formát kivajazzuk. A tésztát kicsit átgyúrjuk, és a formába nyomkodjuk. Meleg helyen letakarva még 45 percig kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük. A mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A húsvéti kalácsot a sütőben 200 ºC-on (középen, légkeverésesben 180 ºC-on) 35-45 percig sütjük, de utána nem kapcsoljuk ki a sütőt. A kalácsot tepsire borítjuk, és tojássárgájával megkenjük. Mandulával és jégcukorral megszórjuk. A keményre főtt tojásokat belenyomjuk a forró koszorúba. A sütőben még 5-10 percig sütjük.
Forrás: Müller-Orbán: Házi kenyerek és péksütemények, 2004. Holló és Társa Kiadó, Egyszerűen finom sorozat.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK