1 élesztőkocka (42g)
1 teáskanál + 3 evőkanál cukor
2,5 dl langyos tej
3 tojás
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál ánizsmag
2 evőkanál ánizspálinka (pl. Ouzo, de elhagyható)
75 dkg finom búzaliszt
12,5 dkg puha vaj
1 evőkanál leveles mandula
1 tojássárgája
2 evőkanál jégcukor (nagy szemcsés cukor)
5 kemény piros tojás
liszt a kidolgozáshoz
vaj a formához
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, és 1 teáskanál cukorral a fele tejben simára keverjük. Letakarva 15 percig pihentetjük.
2. A maradék tejet a tojásokkal, a citromhéjjal, az ánizzsal, 3 evőkanál cukorral és – ízlés szerint – az ánizspálinkával elkeverjük. A lisztet a tálba szitáljuk, és beleöntjük az élesztős meg a tojásos tejet. A vajat hozzáadjuk, és az egészet 10 percig dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy kis lisztet. A tálat liszttel behintjük. A tésztát kerekre formáljuk, és a tálban letakarva meleg helyen 2 órán át kelesztjük.
3. A formát kivajazzuk. A tésztát kicsit átgyúrjuk, és a formába nyomkodjuk. Meleg helyen letakarva még 45 percig kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük. A mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A húsvéti kalácsot a sütőben 200 ºC-on (középen, légkeverésesben 180 ºC-on) 35-45 percig sütjük, de utána nem kapcsoljuk ki a sütőt. A kalácsot tepsire borítjuk, és tojássárgájával megkenjük. Mandulával és jégcukorral megszórjuk. A keményre főtt tojásokat belenyomjuk a forró koszorúba. A sütőben még 5-10 percig sütjük.
Forrás: Müller-Orbán: Házi kenyerek és péksütemények, 2004. Holló és Társa Kiadó, Egyszerűen finom sorozat.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK