Készíts tartármártást a franciasalátához:
Első lépésként készítsük el az olajvajat (majonéz), mely a tartármártás alapja lesz.
Majonéz (olajvaj)
Hozzávalók:
- 4-5 db nyers tojássárgájához
- 4-6 dl olaj, kiskanálnyi citromlé
- 1 csapott kiskanál mustár, só, kevés porcukor
Fontos, hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgát mély tálban fakanállal keverni kezdjük (ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük), az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárban önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk és a citrom levét cseppenként hozzáadjuk.
(Egy tubus majonéz megfelel 2 tojásból kevert majonéznek)
Segítség, kicsapódott az olaj!
Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával és különválik.
Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojást pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a kicsapódott olajvajat ehhez fokozatosan adagoljuk, amitől majd az egész anyag kisimul.
Második lépés
Tartármártás
Hozzávalók:
- 1-2 dl fehérbort 1 evőkanálnyi tejszínnel vagy tejföllel, fehér borssal (ízlés szerint még lehet hozzá tenni mustárt, porcukrot) mártást keverünk.
Franciasaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt burgonya
- 20 dkg sárgarépa és fehérrépa, kevés zeller (a húslevesből is felhasználhatjuk a zöldségeket, de kapható mirelit franciasalátának való zöldségkeverék)
- 10 dkg zöldborsó
- 2-3 csemegeuborka
- 1 alma, tartármártás
A hozzávalókat ½ cm-es kockákra vágjuk, tartármártással összeforgatjuk. Utólag ízesíthetjük, hűtőben állni hagyjuk.
Tipp: Kitűnő ízt ad a franciasalátának, ha 10 dkg sós vízben megfőtt fehér babot is adunk hozzá. A húslevesben főtt 20-30 dkg marha- vagy sovány sertéshúst szintén apróra vágva a salátához keverhetjük. Friss kaláccsal fogyasztva kiváló finomság.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 4 egész főtt tojáshoz: 2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, fehér bors, só, majonéz (kevés szardellapasztával is ízesíthetjük, akkor viszont ne sózzuk meg a tölteléket, mert a paszta is elég sós)
A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat kiszedjük ( a megmaradt, levágott fehérjéket hozzákeverhetjük a franciasalátához), az áttört tojássárgák felét tejszínnel, mustárral (szardellapasztával), sóval, majonézzel elkeverjük, az elkészült masszával megtöltjük a tojásokat.
Tálalás: Hosszú ezüsttálon. A franciasalátából alapot teszünk a tálra, a tojásokat erre helyezzük, vágott felükkel lefelé.
A megmaradt tartármártással leöntjük a tojásokat. Citromkarikával, apró kockára vágott aszpikkal vagy sonkával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK