Igazi hungaricum
A szaloncukor igazi hungaricumnak számít, amelyet a 19. század végéig kézzel készítettek, akkor jelentek meg ugyanis az első szaloncukor készítő gépek. Ősét a fondant cukrot - amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült kikristályosodott massza volt -, a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Majd a 19. század első harmadában érkezett hazánkba, a franciáktól tanult német mesterek közvetítése által. A Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította első magyar csokoládégyárban pedig már gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.
Nevét a szalonokról kapta
A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit, francia mintára szalonoknak nevezték. Itt szolgálták fel, a díszes, csillogó papírba csomagolt különleges édességet, ezért lett a neve először németesen szalonczukkedli, majd magyarítva szaloncukor. A készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, amely az inasok feladata volt. Később ezt a ricselő géppel oldották meg. Abban az időben az erre szakosodott gyárak, óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek, ma azonban már szinte csak Magyarországon hagyomány, hogy felakasztjuk a karácsonyfára ezt az édességet, ezért mondhatjuk rá, hogy igazi hungaricum.
Házi fondant szaloncukor
Készíts elő 50 dkg cukrot, 5 dkg vajat,10 evőkanál vizet, kakaóport vagy csokoládét. A csokoládé minimum 60%-os kakaótartalmú legyen. A cukrot és a vizet egy edényben folyamatosan kevergetve, forrástól számított nyolc percig főzd. A hatodik percben egy kanál masszát tegyél ki egy tányérra, és dörzsöld el. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült, vedd le a tűzről. Ha kicsit hűlt, és már jó sűrű, keverd hozzá a csokit és a vajat. Ilyenkor ízesítheted is. Ízlés szerint adhatsz hozzá olvasztott csokoládét, diót, mazsolát, pisztáciát, kókuszreszeléket. Majd nedves kézzel gyúrd rúddá, és vágd tetszőleges darabokra. Mielőtt teljesen kihűl, olvasztott csokoládéval vond be, vagy hempergesd kakaóporba. Kihűlés után csomagold díszes papírba, és próbáld meg kibírni karácsonyig, hogy elfogyaszd!
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK