Igazi hungaricum
A szaloncukor igazi hungaricumnak számít, amelyet a 19. század végéig kézzel készítettek, akkor jelentek meg ugyanis az első szaloncukor készítő gépek. Ősét a fondant cukrot - amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült kikristályosodott massza volt -, a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Majd a 19. század első harmadában érkezett hazánkba, a franciáktól tanult német mesterek közvetítése által. A Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította első magyar csokoládégyárban pedig már gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.
Nevét a szalonokról kapta
A reformkorban a polgári és főúri házak fogadószobáit, francia mintára szalonoknak nevezték. Itt szolgálták fel, a díszes, csillogó papírba csomagolt különleges édességet, ezért lett a neve először németesen szalonczukkedli, majd magyarítva szaloncukor. A készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, amely az inasok feladata volt. Később ezt a ricselő géppel oldották meg. Abban az időben az erre szakosodott gyárak, óriási mennyiségű szaloncukrot készítettek, ma azonban már szinte csak Magyarországon hagyomány, hogy felakasztjuk a karácsonyfára ezt az édességet, ezért mondhatjuk rá, hogy igazi hungaricum.
Házi fondant szaloncukor
Készíts elő 50 dkg cukrot, 5 dkg vajat,10 evőkanál vizet, kakaóport vagy csokoládét. A csokoládé minimum 60%-os kakaótartalmú legyen. A cukrot és a vizet egy edényben folyamatosan kevergetve, forrástól számított nyolc percig főzd. A hatodik percben egy kanál masszát tegyél ki egy tányérra, és dörzsöld el. Ha a massza sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült, vedd le a tűzről. Ha kicsit hűlt, és már jó sűrű, keverd hozzá a csokit és a vajat. Ilyenkor ízesítheted is. Ízlés szerint adhatsz hozzá olvasztott csokoládét, diót, mazsolát, pisztáciát, kókuszreszeléket. Majd nedves kézzel gyúrd rúddá, és vágd tetszőleges darabokra. Mielőtt teljesen kihűl, olvasztott csokoládéval vond be, vagy hempergesd kakaóporba. Kihűlés után csomagold díszes papírba, és próbáld meg kibírni karácsonyig, hogy elfogyaszd!
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK