Alaprecept - ha nem szereted a bonyolult ízeket |
A csirkemell filéjét lassan kell sütni – lehetőleg vajban –, hogy megőrizze omlósságát. A legegyszerűbb recept talán, ha befűszerezzük sóval és borssal, majd a habosodó zsiradékon megsütjük őket közepes vagy gyenge lángon. Ha megpirult, akkor megfordíthatjuk és még közepes lángon nagyjából 6 percig kell készre sütni. Tálalhatod friss salátával, de rizzsel, burgonyával is – ízlés szerint. És már alig húsz perc alatt kész a laktató, finom és könnyű vacsora! |
Hozzávalók 4 személyre
1 fejes saláta
1 tölgysaláta-levél
1 evőkanál mustár
1 evőkanál spanyol borecet
1 evőkanál olívaolaj
2 paradicsom
200 g extra vékony zöldbab
4 sült csirkemell
Só és bors
Elkészítése
A szebb fejessaláta-leveleket mossuk meg a tölgysaláta-levéllel. Az öntet a mustár, az ecet, az olívaolaj, só és bors keveréke. Hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel a paradicsomokat, vágjuk le a zöldbabok végeit, majd főzzük meg. Fűszerezzük a salátát sóval, borssal és az öntettel. Vágjuk a csirkehúst vékony csíkokra egy késsel, és keverjük össze egy salátástálban a zöldbabbal, a paradicsommal és a maradék öntettel. Ezután tegyük ezt a keveréket a salátalevelekre, és tálaljuk frissen.
Hozzávalók 6 személyre
Kb. 1,5 kg csirkemellfilé
3 fej vöröshagyma
400 g paprika (piros és zöld)
400 g padlizsán
5 gerezd fokhagyma
4 db (kb. ½ kg) paradicsom
Sűrített paradicsom
Só, bora
Elkészítése
Sózzuk, borsozzuk, és süssük aranyszínűre a húst olívaolajban egy lábosban 25 perc alatt. Merjük ki az edényből a sütés során felgyülemlett zsiradékot, adjunk hozzá 3 apróra vágott hagymát és pároljuk 5 percen át. Ezután adjunk hozzá 400 g paprikát (pirosat és zöldet) csíkokra vágva, 400 g felszeletelt padlizsánt és 5 gerezd apróra vágott fokhagymát. Hagyjuk főni kis lángon 20 percen keresztül óvatosan kevergetve, majd öntsünk hozzá 1 dl rozé bort. Főzzük még 5 percig, majd adjunk hozzá 1,5 dl alaplét, 4 felszeletelt paradicsomot, kakukkfüvet és 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fedjük le, és főzzük kis lángon 40 percig. Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a hús, pótoljuk az elpárolgott fűszereket, és tálaljuk fórron.
Hozzávalók 6 személyre
1,5 kg csirkemellfilé
1 fej zöldcitrom
4 gerezd fokhagyma
20 g cukor
2 joghurt
1 gyömbér
Só, bors, kömény, kurkuma, sáfrány
Elkészítése
Ezt az ételt hagyományosan kúp alakú agyagkemencében készítették, amelyet tandoorinak hívnak. Vágjuk fel a húst 10 darabra, és vagdossuk be. Tegyük ezek után egy nagy salátástálba, fűszerezzük sóval, borssal és 2 zöld citrom levével. Ezután adjunk hozzá 4 gerezd felaprított fokhagymát, 1 kávéskanál köményt, fél gumó friss, apróra vágott gyömbért, 1 csipet kurkumát és 20 g cukrot. Továbbá tegyünk hozzá ízesítőül 2 joghurtot, 1 felaprított vöröshagymát, 3 csipet sáfrányt és 2 csipet Cayenne-borsot. Keverjük össze jól az egészet, és hagyjuk érni 3-4 órán át. Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra. Tűzzük a csirkedarabokat nyársakra. Tegyük őket a grillrácsra egy sütőlap fölé, és süssük 10 percig. Locsoljuk meg egy kis alaplével, és süssük tovább 25 percig. A húsnak át kell sülnie, meg kell pirulnia, de azért lágy marad. Helyezzük el a nyársakat egy tálon, locsoljuk meg zöld citrom levével, és borsozzuk. A tandoori csirkével egy időben hagyományosan egy friss é kissé fűszeres salátát is tálalnak: lehet az borsos és citromleves reszelt káposzta vagy joghurtos és köményes uborkasaláta, illetve korianderes hagyma és paradicsom. Készítsünk a csirke mellé mangóchutneyt, amelyet tálaljunk egy kis edényben. Emellett tálaljuk natúr rizzsel.
Hozzávalók 4 személyre
¼ hideg csireke
1 fej vöröshagyma
150 g fehér rizs
Olaj
Kakukkfű
Só és bors
Elkészítése
Gyűjtsük össze a maradék csirkehúst, távolítsuk el belőle a csontokat, és vágjuk többé-kevésbé szabályos kockákra. Pucoljuk meg a vöröshagymát, és vágjuk azt is kockákra. Főzzük meg a rizst nagy mennyiségű sós vízben, majd csöpögtessük le. Pároljuk meg a hagymát egy közepes lángon felmelegített serpenyőben egy kevés olajon. Amikor kezd elszíneződni, tegyük hozzá a csirkedarabokat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük egy kevés kakukkfűvel, és süssük közepes lángon 5 percig. Ezután öntsük hozzá a szárnyas levét és a rizst. Süssük át az egészet. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezése, és tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre
1 pohár száraz, fehér vermut
1 citrom
4 evőkanál folyékony méz
1 darab friss gyömbér
4 evőkanál négyfűszer-keverék
8 evőkanál szójaszósz
4 csirkemell
Olaj
1 csokor metélőhagyma
Elkészítése
Készítsünk páclevet összekeverve a vermutot, a citrom levét, a mézet, 4 evőkanál frissen reszelt gyömbért, a négyfűszer-keveréket és a szójaszószt egy tálban. Vágjuk a csirkemelleket ferde, szabályos szeletekre. Tegyük a pácoló-edénybe, forgassuk meg finoman a páclében, majd hagyjuk pácolódni 15 percen keresztül. Készítsünk elő 4 darab 30-szor 30 cm-es zsírpapírt, és kenjük be olajjal. Emeljük fel széleiket, és tegyük rájuk a pácléből kiemelt csirkedarabokat. Aprítsunk mindegyikre metélőhagymát. Zárjuk össze jól a csomagokat, a széleket összetekerve, hogy tökéletesen hermetikusak legyenek. Tegyük őket egy tepsire. Süssük a csomagokat 210 C-os sütőben körülbelül 30 percig. Fogyaszthatjuk az így készült csirkét hidegen és melegen is, ízlésünktől és az évszaktól függően, citrommal és friss metélőhagymával vagy nélkülük.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK