Az alga elnevezését először Carl Linné használta 1754-ben.
Az algáknak közel 50.000 fajtája ismeretes, ezekből sokat már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt isfelhasználtak. Trágyázásra, gyógyításra, illetve étkezésre. A kelták, a vikingek, sőt az aztékok is rendszeresen hódolták eme rendkívül egészséges tengeri kincs gyűjtésének. Szárított állapotban fogyasztották.
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az algák különféle felhasználására.
Nem csak takarmány és élelemiszer-alapanyagként, hanem más ipari feldolgozásra is használják. Részt vesz adalékanyagként pl. a kozmetikumok gyártásánál, a gyógyszerészetben és a textiliparban.
Az ókori Kínában és Egyiptomban a rák gyógyítására használták.
Néhány az ismert algafajták közül:
- kombu: a magas vérnyomás és az ödéma ellen kiváló
- arame: nőgyógyászati problémákra
- chlorella: fekélybetegségek gyógyítására, és az öregedési folyamatok lassítására használható
- hiziki: serkenti a vérképzést, vastartalma igen figyelemreméltó
- nori: fehérjetartalma igen magas, a legyengült immunrendszerben szenvedőknek és a növésben lévő gyerekeknek ajánlott a fogyasztása.
Az algák egyes fajtái baktériumölő hatással rendelkeznek, pl: vörös moszatok különböző fajtái. Emberi betegséget okozó baktériumokat pusztítanak el. Pl: salmonella, staphylococcus.
Algaleves
(wakame-miso leves)
Hozzávalók:
- 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame
- 1 evőkanál miso
- 10 dkg tofu
- szójaszósz
- snidling (metélőhagyma) vagy zöldhagyma
8 dl langyos vízben feltesszük főni a wakamet. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Az algát kiszedjük a léből, vékony metéltre vágjuk és visszatesszük a lébe. Kevés hideg vízben (kb. 1 dl) feloldott misóval ízesítjük, és beletesszük a kis kockákra vágott tofut. Szójaszósszal utánaízesítünk, végül az egészet meghintjük finomra vágott snidlinggel vagy zöldhagymával.
Nehézségi fok:
Sushi
Hozzávalók:
- 2 lap nori
- 6 evőkanál párolt rizs (lehetőleg jázmin rizs)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg lazacfilé
A norit megáztatjuk vizezett konyharuhán, majd kiterítjük. Óvatosan rásimítjuk a kevés olívaolajjal elkevert rizst. Ennek közepére egy csíkban elrendezzük a friss, szeletekre vágott lazacot, majd feltekerjük, s kb. másfél ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Ízlés szerint a lazacot előre bepácolhatjuk.
Nehézségi fok:
Egy másik módszer szerint a halat a rizzsel először kisebb gombóccá gyúrják és ezután burkolják be teljesen az algával.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK