Azoknak, akik nem szeretik a halászlevet, de kedvelik az ínyenc ízeket!
Finom toros leves
Hozzávalók:
- 500 g húsos csont
- 100 g sertésmáj
- 2 db sertésvese
- 100 g sertésvelő
- 200 g vegyes tisztított zöldség
- 50 g vöröshagyma
- 50 g árpagyöngy vagy levestészta (ízlés szerint)
- 80 g liszt
- 2 dl tejföl
- 1 egész citrom szűrt leve
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 g margarin vagy zsír
- só
- őrölt fekete bors
- 2-3 kisebb babérlevél
1. Zsiradékban üvegesre hevítjük a finomra vágott hagymát. Az apróbb kockákra vágott zöldségeket hozzáadjuk a hagymához, és együtt hevítjük tovább. Akkor engedjük fel a zöldségeket vízzel, ha már a zsiradékban látszik a kioldódott karotin. A zsiradék szép narancssárga színt kap. A vízzel felengedett zöldségekhez hozzátesszük a húsos csontot, az árpagyöngyöt és együtt főzzük tovább. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.
2. A veséket félbevágjuk, majd eltávolítjuk az erezetüket. Enyhén esetes vízben félpuhára főzzük. A kockára vágott májat a levesben puhára főzzük.
A velőrózsákat ecetes vízbe dobjuk, leforrázzuk, hártyáitól megtisztítjuk. Ha a zöldség és az árpagyöngy már teljesen puha, tejfölös habarással sűrítjük a levest. Az elkészült levest apró kockára vágott vesével és a velőrózsákkal tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
A levestésztát a habarás előtt főzzük meg a levesben.
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók:
- 800 g pulykamellfilé
- 100 g tisztított gesztenye tejben, jó puhára főzve
Tipp: Érdemes mirelit, hámozott gesztenyét használni a töltelék elkészítéséhez.
- 1 egész tojás
- 1 db szikkadt zsemle
- őrölt fehér bors
A bundázáshoz:
- zsemlemorzsa
- liszt
- tojás
- olaj a sütéshez
1. A pulykamellből 4 nyitott szeletet vágunk, a kisebb leesett darabokat ledaráljuk. Tejben áztatott zsemlét, tojást, gesztenyepürét, őrölt borsot a ledarált hússal jól összedolgozzuk.
2. A nyitott hússzeletek rostjait klopfolóval fellazítjuk. Rúd alakúra formázzuk a gesztenyés tölteléket, és úgy helyezzük a szeletekre. Egész felvert tojással lekenjük a töltött húsokat, fűszerezzük, majd formázzuk. A bundázott húsokat bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Aki nem szereti a panírozott húsokat, az natúron is megsütheti a pulykamelleket tepsiben. A szeletek alá öntsünk kevés vizet, majd helyezzük rá a töltött melleket és fedjük le fóliával.
Köret: Jázmin rizs, párolt mézes sárgabarack.
A barackszeletek mindkét oldalát kevés vajban, méz hozzáadásával szép pirosra sütjük.
További ünnepi fogások:
Ínyenc töltött káposzta
Milyen legyen a karácsonyi menü?
Készíts karácsonyi édességeket!
Karácsonyi aprósütemények
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK