Azoknak, akik nem szeretik a halászlevet, de kedvelik az ínyenc ízeket!
Finom toros leves
Hozzávalók:
- 500 g húsos csont
- 100 g sertésmáj
- 2 db sertésvese
- 100 g sertésvelő
- 200 g vegyes tisztított zöldség
- 50 g vöröshagyma
- 50 g árpagyöngy vagy levestészta (ízlés szerint)
- 80 g liszt
- 2 dl tejföl
- 1 egész citrom szűrt leve
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 g margarin vagy zsír
- só
- őrölt fekete bors
- 2-3 kisebb babérlevél
1. Zsiradékban üvegesre hevítjük a finomra vágott hagymát. Az apróbb kockákra vágott zöldségeket hozzáadjuk a hagymához, és együtt hevítjük tovább. Akkor engedjük fel a zöldségeket vízzel, ha már a zsiradékban látszik a kioldódott karotin. A zsiradék szép narancssárga színt kap. A vízzel felengedett zöldségekhez hozzátesszük a húsos csontot, az árpagyöngyöt és együtt főzzük tovább. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.
2. A veséket félbevágjuk, majd eltávolítjuk az erezetüket. Enyhén esetes vízben félpuhára főzzük. A kockára vágott májat a levesben puhára főzzük.
A velőrózsákat ecetes vízbe dobjuk, leforrázzuk, hártyáitól megtisztítjuk. Ha a zöldség és az árpagyöngy már teljesen puha, tejfölös habarással sűrítjük a levest. Az elkészült levest apró kockára vágott vesével és a velőrózsákkal tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
A levestésztát a habarás előtt főzzük meg a levesben.
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók:
- 800 g pulykamellfilé
- 100 g tisztított gesztenye tejben, jó puhára főzve
Tipp: Érdemes mirelit, hámozott gesztenyét használni a töltelék elkészítéséhez.
- 1 egész tojás
- 1 db szikkadt zsemle
- őrölt fehér bors
A bundázáshoz:
- zsemlemorzsa
- liszt
- tojás
- olaj a sütéshez
1. A pulykamellből 4 nyitott szeletet vágunk, a kisebb leesett darabokat ledaráljuk. Tejben áztatott zsemlét, tojást, gesztenyepürét, őrölt borsot a ledarált hússal jól összedolgozzuk.
2. A nyitott hússzeletek rostjait klopfolóval fellazítjuk. Rúd alakúra formázzuk a gesztenyés tölteléket, és úgy helyezzük a szeletekre. Egész felvert tojással lekenjük a töltött húsokat, fűszerezzük, majd formázzuk. A bundázott húsokat bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Aki nem szereti a panírozott húsokat, az natúron is megsütheti a pulykamelleket tepsiben. A szeletek alá öntsünk kevés vizet, majd helyezzük rá a töltött melleket és fedjük le fóliával.
Köret: Jázmin rizs, párolt mézes sárgabarack.
A barackszeletek mindkét oldalát kevés vajban, méz hozzáadásával szép pirosra sütjük.
További ünnepi fogások:
Ínyenc töltött káposzta
Milyen legyen a karácsonyi menü?
Készíts karácsonyi édességeket!
Karácsonyi aprósütemények
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK