Általánosságban a fánkoknak két nagy csoportját különböztetik meg: az egyik fajta úgy készül, hogy a tölteléknek szánt anyagot édes vagy sós tésztába mártják és kisütik; a másik fajtánál maga az olajban kisütött tészta adja a fánkot. Ez utóbbi típus mindig édes, és különféle tésztából készülhet: omlós vajas-, égetett vagy kelt tésztából. A különböző tájakon számos helyi specialitást is találunk, amelyeket általában farsangkor vagy a nagyböjt végén készítenek.
Többnyire üresen, kristálycukorba nyomkodva tálalják a különböző fánkféléket. Ha azonban új ízeket is ki szeretnél próbálni, finoman megszórhatod őket egy csipet fahéjjal. Egy másik módszer az ízesítésre, ha megtöltöd őket. Ehhez hosszában vágd be a fánkokat, és egy habzsák segítségével nyomj a belsejükbe almakompótot, eper-, málna- vagy sárgabarackdzsemet, illetve kesernyés narancslekvárt. A gyűrű alakúra formált amerikai fánkot (doughnut) is hasonlóképpen fogyasztják. A fánkot azonban számtalan más ízesítővel is kínálhatod: a tetejére csorgathatsz karamellt, vagy bevonhatod vékony réteg olvasztott csokoládéval.
Az első szalagos fánkot csak a véletlennek köszönhetjük, amikor az özvegy pékné mérgében eldobott egy tésztadarabot… Ám az emberi fantázia határtalan, és már korábban is sütöttek ilyen vagy olyan formában fánkféléket.
***
***
***
***
***
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK