1. Jó minőségű só, frissen szárított fekete bors és szárított csípős paprika
Érdemes mind a három fűszert jól megválogatni. Vannak jóféle sók és vannak kevésbé jók, ezért érdemes igazi természetes „pelyhes" sót venni. A borssal a helyzet hasonlóképpen áll, többféle fajtája van ennek is. Érdemes úgy vásárolni a boltban borsot, ami már szárított formában van, de lehetőleg otthon őröld meg. A szárított csípős paprika szintén elengedhetetlen. Mindig érdemes hozzáadni egy csipetnyit a pirított ételekhez, szószokhoz vagy öntetekhez, azonnal remek ízük lesz.
2. Olívaolaj
Nem feltétlenül a legdrágább márkát kell választani, és nem is kell a legnagyobb kiszerelésben beszerezni. Fontos azonban, hogy ha megbontod az olajat, akkor csak néhány hónapig használd, hiszen ki van téve a fény, a levegő és a hő hatásának, emiatt könnyen lejár a szavatossága.
3. Ecet
Az olívaolajjal ellentétben az ecetnek nem kell frissnek lennie, akkor is jó, ha egy picit „megöregszik". Remek választás a fehérbor ecet, ami szikrázó, fényes és ízletes. Minden konyhában nélkülözhetetlen alapanyag, és sok népszerű étel feldobható vele, ami esetleg önmagában nem lenne elég ízletes. Kiváló lehet levesekbe öntve pár cseppet, a lencsére, halakra, leveles zöldségekre locsolva kis mennyiségben.
4. Citrom és lime
Mindkettő a frissesség érzetét kelti, és elég egy pár csepp, máris életre kel a csirke és a hal, minden féle hús és zöldség, legyen az hideg vagy meleg. Az ételeket frissé, könnyűvé varázsolja. Ha tésztát főzöl, akkor érdemes egy fél citromot beledobni a vízbe, és hozzáadni egy kevés őrölt borsot. Végül pedig reszelt parmezánt tegyél a tetejére, nagyon finom lesz a végeredmény.
5. Petrezselyem és koriander
A citromhoz hasonlóan ez a két zöldség is frissességet kölcsönöz az ételeknek. Nem feltétlenül nagy mennyiség kell belőle, mert nem a jóllakás a cél belőlük, inkább elegánssá teszi az ételt. Vágd apróra és add hozzá az ételhez - kellemes ízt és remek megjelenést kölcsönöz neki. Tárold úgy, hogy friss és egészséges maradjon - nagyobb műanyag tartályokban, hűtőben. Néhány napnál tovább azonban nem áll el.
6. Parmezán sajt
Megtisztelő, hogy bekerült a listába, de nem véletlenül. Nincs szükség nagy mennyiségre belőle, mégis kár lenne kihagyni. Tárold helyesen, hogy ne száradjon ki. Mindenre tehetsz a friss reszelt parmezán sajtból, mindent feldob, a friss zöldségeket, főtt tésztákat, tojást, de teheted kenyérre, kekszre is.
7. Brokkoli és karfiol
Érdemes ezeket az alapanyagokat is beszerezni, lehetőleg frissen. Sokoldalúan fel lehet használni, ám sajnos el is ronthatják az ételek ízét, ha túl sokáig főzöd, akkor például megsavanyodik. A sóval való ízesítés jó ötlet lehet, ám, hogy ne fehéredjen ki a karfiol, a végén add hozzá a sót. Kisebb vagy nagyobb rózsákat is felhasználhatsz, locsolhatsz rá olívaolajat, de tehetsz rá reszelt sajtot, csípős paprikát, és máris tökéletes lesz az eredmény.
8. Szárított tészta, spagetti, orechiette, penne
Próbálj száraztésztából némileg jobb márkát választani, ugyanis nem túl jó megoldás az olcsó és ízetlen variáció, bár sokszor csalóka lehet a díszes címke. A megfelelő minőségű száraztészta segítségével sokkal ízletesebb lesz az elkészült étel. A jó minőségű száraztészta már önmagában is ízletes, szinte elég meglocsolni olívaolajjal és megszórni egy kis parmezánnal, és már kész is az étel! Választhatsz spagettit vagy csőtésztát, és tálalhatod bárhogy, tányérban, pohárban, de elrendezheted a tésztát úgyis, hogy középen hagyst egy kis lyukat, amibe belepakolod a szükséges zöldségeket.
9. Basmati rizs
Ez egy csodálatos illatú rizsfajta, az egyik legjobb. Mindenesetre ügyelj arra, hogy bármilyen rizst is választasz, legyen jó minőségű, így az elkészített ételek is ízletesebbek lesznek.
10. Bab
Az utolsó, mégis az egyik legfontosabb alapanyag a bab. Mindig legyen készleten nálad bab, illetve lencse. A szezonja nyár végén van, hiszen ilyenkor friss és nem kell beáztatni egy éjszakán át. Némi előkészületet ugyan igényel, de ha már meg lesz a rutinod, akkor nagyon fogod szeretni az ebből készült ételeket.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK