1. Csirkemell mediterrán lecsóval
Hozzávalók
- 10 dkg zöldpaprika,
- 1 csirkemell,
- 5 dkg paradicsom,
- 5 dkg padlizsán,
- 5 dkg cukkíni,
- 3 dkg vöröshagyma,
- 2 teáskanál olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi só,
- grill fűszerkeverék ízlés szerint,
- csipetnyi kakukkfű,
- csipetnyi feketebors,
- csipetnyi ételízesítő.
Elkészítés
A csirkemellet megtisztítjuk. Sóval, grill fűszerkeverékkel bedörzsölve, kissé olajos tepsibe tesszük, és lassan készre sütjük. Sütés után tetszés szerinti nagyságú szeletekre vágjuk a tálaláshoz. Készíthetjük csíkokra vágva, és serpenyőben hirtelen pirítva vagy szeletelve, serpenyőben vagy grill lapon sütve.
Közben a mediterrán lecsó alapanyagait megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, kivéve a paradicsomot, amit cikkekre vágunk. A karikázott vöröshagymát csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zöldségeket (a végén a paradicsomot) és együtt készre, roppanósra sütjük. Kakukkfűvel, fehérborssal ízesítjük.
2. Mediterrán krémsajt
Hozzávalók
- 10 dkg krémsajt,
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 2 paradicsom,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- só, bors, oregánó ízlés szerint.
Elkészítés
A hagymát várjuk egészen apró darabokra, de az is jó, ha lereszeljük.
A paradicsomot daraboljuk fel nagyon vékony csíkokra. A krémsajtot keverjük össze a vajjal, a paradicsompürével, a vöröshagymával, sóval, borssal, oregánóval. Hűtsük le, tetejét megszórhatjuk diódarabokkal. Akár mártogatósként, akár szendvicskrémként fogyaszthatjuk, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérrel.
3. Mediterrán tepsis burgonya
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 3 fej fokhagyma,
- kevés vaj
- friss rozmaring ágacska
- 8-10 levél zsálya
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, és felkarikázzuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Egy tepsi, vagy jénai tál aljára egy kevés vajat kenünk, és lefektetjük a krumplit. Rászórjuk a fokhagymát, a friss rozmaringot, és a zsályaleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A végén öntsünk alá egy kevés vizet, hogy meg ne égjen, majd helyezzük a sütőbe. Magas fokozaton kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz tökéletes, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú lesz a teteje, a konyha pedig illatozik a friss fűszerektől.
4. Mediterrán tészta
Hozzávalók
- 1 csomag spagetti tészta
- 1 közepes cukkini
- 1 db padlizsán
- 4-5 paradicsom
- 1 nagyobb fej hagyma
- olívaolaj
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát sós vízben kifőzzük. Közben padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Ez alatt a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd üvegesre pároljuk.
A padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze, majd a cukkínivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget nem kap. Ha készen van, összekeverjük a kifőtt spagettivel. Jól lehűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.
5. Mediterrán kosárka
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta,
- 50 dkg apró szemű gomba,
- 1 padlizsán,
- 1 csokor újhagyma,
- olívaolaj,
- 10 dkg paradicsom,
- friss bazsalikomlevelek,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés
Tortaformával vágjunk köröket a tésztából, majd az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk meg a darabokat. Egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg a karikára vágott újhagymát, és a negyedekbe vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és amikor teljesen elfőtt a gomba leve, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott padlizsánt. Néhány perc alatt a padlizsán is megpuhul.
Szórjuk rá a felaprított paradicsomot, és néhány rottyanás után kapcsoljuk le a főzőlapot. Minden kosárka aljára tegyünk két bazsalikomlevelet, és erre kanalazzuk a zöldséget. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan fogyasszuk!
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK