Reggeli: Lehet röhejesen egyszerű vagy időrabló és bonyolult egy étel elkészítése.
A lényeg, hogy ételünk minden ízével az egészségünket szolgálja.
Üvegtészta - saláta
Hozzávalók:
- 1 csomag üvegtészta
- néhány váltott vízben jól megmosott salátalevél
- 1 üveg fekete olívabogyó
- 6 db hónapos retek
- 30 dkg csirkemell
- 1 pohár kefir
- só
- őrölt fehér bors
- olaj
- méz
- őrölt édeskömény
A megtisztított, megmosott csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés olajon sóval, borssal és édesköménnyel ízesítve megpirítjuk. Az üvegtésztát darabokra törjük, és forró vízzel leforrázzuk. 5 percig, amíg megpuhul, a vízben hagyjuk, majd leszűrjük. Serpenyőben mézet karamellizálunk, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket, az olívabogyót, sóval és fehér borssal ízesítjük. Megpároljuk, majd összekeverjük a tésztával és a csirkemellel, végül hozzáadjuk a kefirt. Hidegen fogyasztjuk.
Nehézségi fok:
Italajánló: Almafröccs: 3 dl almalé, 2 dl ásványvíz ( szénsavas vagy szénsavmentes)
Ebéd: Délben már korog a gyomor? Csillapítsuk egy tartalmas levessel.
Leves: Kelvirágleves
Hozzávalók:
- 1000 g kelvirág (karfiol)
- 30 g só, vegeta
- 80 g vaj
- 80 g liszt
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 200 ml tejföl
- 200 ml tej
- 2 g őrölt fehér bors
A megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt sós - vegetás vízben feltesszük főni. Világos, vajas petrezselymes rántást készítünk, majd kihűtjük.
A rántás elkészítése: Egy külön kis fazékban felmelegítjük a vajat majd rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük. Akkor jó a rántásunk, ha kifehéredik, elválik az edénytől. Rászórjuk a petrezselymet, majd elkeverjük a rántással.
A karfiol teljes puhulása előtt néhány merőkanálnyi főzőlevet és tejfölt adunk a rántáshoz, az egészet habverővel simára keverjük, majd beleöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a tejet, őrölt fehér borssal fűszerezzük, szükség esetén sózzuk, és átforraljuk (5-10 percig, hogy a liszt ízét ne lehessen érezni az ételben). A kitálalt levest selymesre kikevert tejföllel meglocsoljuk, és finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Nehézségi fok:
Főétel: Spagetti Carbonara
Hozzávalók:
- 30 dkg angolszalonna
- 50 dkg spagetti
- 3 tojás
- 0,5 dl tejszín
- só
- őrölt fehér bors
- parmezán sajt
- 1 evőkanál kukorica olaj
A tésztát bő sós vízben fog keményre főzzük (a vízbe egy cseppnyi olajat teszünk, hogy a tészta ne ragadjon össze). A szalonnát serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a sót, és a fehér borsot. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük és összeforgatjuk a tejszínes alappal, végül hozzáadjuk a nyers tojást. Tálaláskor parmezán sajttal szórjuk meg a tetejét.
Nehézségi fok:
Desszert: Ez az idénygyümölcs vitaminos felfrissülés minden nap.
Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és C-vitamint.
Rendszeresen fogyasztva komoly fegyverré válhat a rák kialakulása ellen.
Sárgadinnye saláta
Hozzávalók:
- 1 nagy sárgadinnye
- 20 dkg szilva
- 20 dkg fehér szőlő
- 4-5 db közepesen érett őszibarack
- 5 dkg mandula
- 5 evőkanál méz
- 0,5 dl rum
- fél citrom
A megtisztított, felvágott, kimagozott dinnye belsejét karalábévájóval gömbökre vágjuk. Összeforgatjuk a kimagozott és negyedekbe vágott szilvával, a megmosott - kimagozott, felszeletelt barackkal, a leszemezett szőlővel, valamint a szeletelt mandulával ( érdemes előre felszeletelt és hámozott mandulát venni). 1 dl meleg vízben elkeverjük a mézet.
Még melegen a gyümölcsre öntjük. Ha kihűlt, kevés szűrt citromlével és rummal elkeverjük. Lehűtve tálaljuk.
Nehézségi fok:
Vacsora: Kellemes időtöltés egy különleges étel elkészítése.
Garantált a siker!
Hirtelensült sajtos burgonyás tál
Hozzávalók:
- 1 kg közepes burgonya
- só
- víz
- őrölt fehérbors
- 20 g zsemleliszt
- 50 g vaj vagy margarin
- 75 g reszelt ementáli sajt
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk (ha szép újburgonyánk van akkor csak elég jól megmosni a burgonyát, nem kell hámozni), sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet és még melegen felszeleteljük. A burgonyaszeleteket lapos jénaiba vagy bármilyen tűzálló tálba pikkelyszerűen, oldalazva lerakjuk. Zsemleliszttel megszórjuk, kis darabkákban rácsipkedjük a vajat, rászórjuk a sajtot és előmelegített sütőbe tesszük.
Nehézségi fok:
Villanysütőnél: 200-225 fok
Gázsütőnél: 4-5-ös fokozat
Sütési idő: kb.20 perc
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK