Reggeli: Kezdjük a reggelt egy különösen jó hatást kiváltó búzamagvas reggelivel. Kiváló a székrekedés ellen, szabályozza a bélműködést.
A vastagbélrák kialakulását akadályozza, feltétlen javallott aranyérbetegségben szenvedőknek.
Gyümölcsös gabonamüzli
Hozzávalók:
- 2 evőkanál búzamag
- 2 szem aszalt sárgabarack
- 1/2 savanykás alma
- 50 g friss eper
- 1/2 kivi
- 1 dl joghurt
- 2 evőkanál ásványvíz (szénsavmentes)
- 1 kávéskanál aprított mogyoró
Tipp: Éjszakára áztassuk be a gabonát annyi vízzel, hogy a magokat jól ellepje.
Vágjuk apró kockákra a megtisztított sárgabarackot, vágjuk ki az alma magházát, és hámozás nélkül aprítsuk hosszú, vékony szeletekre.
Mossuk meg és csöpögtessük le az epret, a nagyobb szemeket vágjuk félbe vagy negyedeljük fel.
A meghámozott kivit hosszában vágjuk négybe, majd vékony szeletekre. Keverjük habosra a joghurtot az ásványvízzel, és adjuk hozzá a lecsöpögtetett gabonát. Szórjuk rá a gyümölcsöket és a mogyorót. Azonnal fogyasztható.
Tipp: Földimogyoró helyett használhatunk erdei mogyorót is. (A mogyoró vékony héját, ha forró vízzel leforrázzuk, könnyen tisztítható)
Nehézségi fok:
Ebéd: Tartsunk tejtermékekben gazdag napot. Íme egy ínycsiklandóan finom leves a tejszínes ételeket kedvelők számára. Az eredeti Francia hagymaleves tejszín nélkül, fehér borral készül.
Leves: Tejszínes hagymaleves
Hozzávalók:
- 50 dkg vöröshagyma (lehet 25 dkg vöröshagymából és 25 dkg póréhagymából is készíteni)
- 1 evőkanál margarin
- 1 liter erőleves (erőleves kockából)
- 10 dkg gouda sajt vagy trappista
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
- fehér bors
- őrölt szerecsendió (egy késhegynyi, mert nagyon intenzív fűszer)
- 1 dl fehér száraz bor
A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd félfőre (A hagymát félbe vágjuk, majd úgy szeleteljük vékonyra) vágjuk.
Vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és felöntjük az erőlevessel. Sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, átforraljuk.
A sajtot lereszeljük, toast kenyérre szórjuk, és a sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor a forró leves tetejére helyezzük a pirítósokat.
Nehézségi fok:
Főétel: Paella
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemell
- 40 dkg tenger gyümölcsei mirelit keverék
- 10 dkg zöldborsó
- 2 kisebb piros húsú kaliforniai paprika
- 20 dkg barnarizs
- 5 dl hal - alaplé
- 0,75 dl kukorica vagy olíva olaj
- kevés paradicsompüré
- tengeri só
- fehér bors
- 2 dl fehér bor
- sáfrány
- 3 gerezd fokhagyma
- díszítéshez: petrezselyemzöld, citrom
Széles, mély serpenyőben felhevített olajon átforgatjuk az apróra vágott (zúzott) fokhagymát, majd egymás után beletéve lepirítjuk a hozzávalókat: a csíkokra vágott csirkemellet, a tenger gyümölcsei keveréket (A kiolvadt mirelit termékek sok levet engednek, várjuk meg míg teljesen elfő a leve, csak azután adjuk hozzá a rizst) és végül átpirítjuk vele a rizst is. Paradicsompürével, fehér borssal, sáfránnyal ízesítjük, hozzákeverjük a zöldborsót, a csíkokra vágott paprikát, és felengedjük forró hal - alaplével.
Sütőben készrepároljuk a fehér borral. Tálalásnál petrezselyemmel és citrommal díszítjük.
Nehézségi fok:
Halalaplé elkészítése (Kb. 2 liter):
Hozzávalók:
- 1 kg harcsa halcsont és - fej
- 50 g vöröshagyma
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 1 db citrom
- babérlevél
- szemes fehér bors
- tengeri só
A halcsontot, halfejeket jól megmossuk, és két liter vízben feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a sárgarépát,
petrezselyemgyökeret, a babérlevelet, a szűrt citromlevet, a szemes fehér borsot, és lassú, egyenletes tűzön kb. 2 óráig főzzük.
A tűzről levéve leszedjük a zsírt az alaplé tetejéről, átszürjük szűrőruhán (gézvásznon), hagyjuk kihűlni.
A fel nem használt alaplevet lefagyaszthatjuk és szükségszerűen bármikor elővéve, kiolvasztva felhasználhatjuk.
Nehézségi fok:
Desszert: Egészséges finomság, gyors, frissítő itallal
Tejszínes csokoládéital
Hozzávalók:
- 4 evőkanál csokoládéöntet
- 4 dl hideg tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál instant kakópor
- 2 gombóc vanília fagylalt
Egy nagyobb edényben összekeverjük a csokoládéöntetet a tejjel, majd két pohárba osztjuk. Belerakjuk a fagylalt gombócokat, tetejükre kanalazzuk a kemény felvert tejszínhabot, és megszórjuk a kakaóporral.
Nehézségi fok:
Joghurtos sütemény Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg joghurt
- 25 dkg cukor
- 1 mokkáskanál vaníliás cukor
- 3 tojás
Egy szép tésztaformát vajjal kikenünk, és félretesszük. A joghurtot egy tálban habosra keverjük a vajjal és a vaníliás cukorral.
A tojásokat és a cukrot egy másik tálban habosra keverjük, majd a joghurtos egyveleghez öntjük. Lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és a masszát a kivajazott sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz. Lehűtjük, majd kocka alakúra felvágva tálaljuk.
Nehézségi fok:
Villanysütőnél: 200 fok
Gázsütőnél: kb. 3-4 -es fokozat
Vacsora: Az összes vöröshús nagyon egészséges, magas vastartalommal rendelkezik. Ez alól a marhahús sem kivétel!
- 1/2 kávéskanál kapribogyó
- 1 kisebb csemegeuborka
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál zöld bors
- 1 tojássárgája
- 150 g darált marhahús
- tengeri só
- 2 kávéskanál kukorica olaj
Vágjuk apróra a lecsöpögtetett kapribogyószemeket. Az uborkát és a megtisztított hagymát szintén aprítsuk fel, a borsszemeket nyomjuk szét.
A tojássárgájával együtt adjuk mindezt a darált húshoz, és jól keverjük össze. Ízesítsük sóval, majd formáljunk belőle vékony pogácsákat. Forró olajban mindkét oldalát süssük ropogósra. Szezámmagos kenyeret fogyasszunk mellé.
Nehézségi fok:
Italajánló: Vitaminital
Hozzávalók:
- 2 közepes nagyságú sárgarépa
- 2 közepes nagyságú petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- fél citrom
- 1 evőkanál méz
Nehézségi fok:
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK