Reggeli: Egy különleges saját készítésű péksüteménnyel, és hozzá egy frissítő itallal vidáman kezdjük az új napot.
Mogyoróvajjal sütött kenyér
Hozzávalók:
- 4 evőkanál mogyoróvaj (üveges, 450-500 g - os kiszerelésben kapható nagyobb bevásárló központokban)
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor (lehet barna cukor is)
- 1 tojás
- 1 pohár liszt
- 1/2 kiskanál só
- 1 kiskanál sütőpor
Előmelegítjük a sütőt. Masszává dörzsöljük a mogyoróvajat, a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a tojást. Keverés közben beleszórjuk a lisztet, sót és a sütőport. Tovább keverve, lassan hozzáöntjük a tejet. A tésztát áttesszük egy kivajazott formába. Sütőbe tesszük. Amikor megsült, kivesszük és rácsos drót alátétre tesszük, hogy kihűljön.
Nehézségi fok:
Villanysütőnél: 180 fok
Gázsütőnél: 2-3 -as fokozat
Sütési idő: 45-50 perc
Italajánló: ,,Valamivel több, mint puncs"
Hozzávalók:
- (2 dl-es pohárral mérve)
- 4 pohár ásványvíz
- 2 pohár narancslé
- 2 pohár ananászlé
- pohár áfonyalé
- 2 pohár fehérszőlő lé
A felsorolt alapanyagokat összekeverjük. Magas poharakban tálaljuk jégkockákkal. Menta levéllel díszítsük.
Nehézségi fok:
Ebéd: A rákmegelőző anyagokat tartalmazó dió, élelmi rostban valamint fehérjében gazdag. Kalciumot, vasat, magnéziumot hordoz magában.
Leves: Hideg gyümölcsleves
Hozzávalók:
- 50 dkg gyümölcs (eper, magozott meggy, szeder, málna)
- 1,5 liter tej
- fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 20 dkg vaníliás cukor
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, a nagyobb darabokat turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a tejet, a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, majd az egészet összeturmixoljuk. Hűtőbe téve kb. 1 órán át hűtjük. Tálaláskor gyümölcsdarabkákat teszünk bele, tetejére tejszínhabot nyomunk és megszórjuk fahéjjal.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok:
Főétel: Diós sajttal töltött csirkemell
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell
- 100 g tejszínes krémsajt
- 100 g dió
- 20 g vaj
- 1 db zsemle
- gyömbér
- só
- őrölt fehér bors
A panírozáshoz:
- liszt
- zsemlemorzsa
- tojás
- dió
- olaj (a sütéshez)
A körethez: Jázmin rizs (nagyobb bevásárló központokban 1 kg-os kiszerelésben kapható)
Hámozzunk meg egy zsemlét, áztassuk be tejbe, és jól nyomkodjuk ki. Vajban a durvára vágott diót gyengén megpirítjuk, kihűtjük, majd a zsemléhez keverjük. Hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, sóval, őrölt fehér borssal, gyömbérrel, tölteléket keverünk. Ha lágy lenne a massza, darált diót vagy egy kevés zsemlemorzsát tegyünk hozzá.
A csirkemelleket, ha szükséges kicsontozzuk, bőrét levesszük, és a szárny felöli részénél hegyes vékony (filéző) késsel felszúrjuk.
A diós töltelékkel itt betöltjük, hústűvel a nyílást lezárjuk. Sózzuk, fehérborssal meghintjük, majd lisztben felvert tojásba és zsemlemorzsás dióba bundázzuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Köretnek párolt Jázmin rizst adunk.
Nehézségi fok:
A Jázmin rizs elkészítése:
Ahány dkg rizst készítünk, az annak megfelelő kétszeres mennyiségű vízzel engedjük fel.
A megmosott, lecsepegtetett, megszárított rizst forró olajban üvegesre hevítjük, sózzuk. Kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felengedjük.
vízzel felöntött riszhez félbevágott citromot adjunk, majd ezzel együtt pároljuk puhára. Fedővel fedjük le, alacsony lángon pároljuk. Amikor már elfőtt a rizs leve, zárjuk el alatta a lángot. Konyharuhával letakarva hagyjuk kifakadni, puhulni.
Tipp: Óvatosan nyúljunk kezünkkel a rizshez, ha forróak és áttetszőek a rizsszemek, akkor önthetjük rá a forró vizet.
Nehézségi fok:
Desszert: A méz gyulladáscsökkentő tulajdonsága egészen kiváló. Baktériumölő hatása a legerősebb antibakteriális készítményekkel megegyező. Természetes, ősi gyógyszer.
Mézes pattogatott kukorica
Hozzávalók:
- 3 liter pattogatott kukorica
- 300 g méz
- 20 g vaj
A mézet egy nagy lábasban aranysárgára pirítsuk meg. Ügyejünk arra, hogy ne pirítsuk sötét színűre, mert akkor keserű lesz. Hozzáadjuk a vajat, és a pattogatott kukoricát. Óvatosan keverjük össze, hogy mindenütt mézes legyen a kukorica, és ne törjön össze. Vizes kézzel dió nagyságú gobócokat formázzunk. Nagy kupolát rakhatunk össze ebből a csemegéből. Száraz helyen napokig eltarthatjuk, ha nem fogyna el rögtön a desszert.
Nehézségi fok:
Vacsora: A hidegtálak elmaradhatatlan finomsága a Sonkarolád.
Sonkarolád túrós tormával
Hozzávalók:
- 1 teáskanál színtelen étkezési zselatinpor
- 2 evőkanál hideg víz
- 250 g sovány tehéntúró
- 2-4 evőkanál ecetes torma
- 1 evőkanál citromlé
- só
- cukor
- 250 ml tejszín
- 8 szelet gépsonka
A zselatint elkeverjük a vízzel, 10 percig áztatjuk, majd keverés közben addig melegítjük amíg a zselatin elolvad. Az összetört túrót összekeverjük a tormával, citromlével. Sóval, cukorral ízesítjük.
A tejszínt keményre felverjük lazán a túrós krémhez forgatjuk.
A sonkaszeleteken elosztjuk a krémet majd felgöngyöljük a tekercseket. Tálra tesszük, hűtve kínáljuk.
Tipp: Rozskenyeret fogyasszunk mellé.
Nehézségi fok:
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK