Reggeli: Valamikor a krétakor kezdetén, úgy 100 millió évvel ezelőtt jelenhettek meg az első szőlőfajok a Földön, de ezek jó részét a jégkorszak kipusztította. Csak az Alpoktól délre eső, valamint a Kaukázuson túli területeken maradtak fenn az őshonos fajták. Nagyszerű víruspusztítónak bizonyult. Kanadai kutatók mutatták ki a gyümölcs ezirányú hatását.
Pompás reggeli, egy élelmi rostban gazdag gyümölcsből!
Szőlőkehely
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 8 evőkanál zabpehely
- cukor (Tipp: szőlőcukrot használjunk kristálycukor helyett)
- 250 g zöld vagy kék szőlő
- 250 g tejszínes sovány túró
- 1 evőkanál citromlé
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, állandó keverés közben aranysárgára pirítjuk benne a zabpelyhet.
Megszórjuk 1 evőkanál cukorral , még kb.1 percig tovább pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A szőlőt megmossuk, szárát eltávolítjuk, jól lecsöpögtetjük, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk.
A tejszínes túrót sima masszává keverjük a citromlével és 2 evőkanál cukorral.
A felezett szőlőszemeket, túrókrémet és a pirított zabpelyhet rétegenként magas poharakba rakjuk. Pirított zabpehellyel díszítjük.
Nehézségi fok:
Ebéd: Használjuk ki így nyár végén az utolsó finom léböjtkúrák legfőbb kincsét, a görögdinnyét. A kitágult visszerektől az ülőmunkát végzők szenvedhetnek leginkább. A folyamatos dagadt, vizes láb ellenszere a dinnye.
A sárgadinnye magas karotin, és jó C -vitamin tartalma nagy szerepet kap a rákmegelőző táplálkozásban.
Leves: Dinnye leves
Hozzávalók:
- 1 közepes sárgadinnye
- 2 dl tejszín
- 50 g méz
- 2 dl muskotályos bor
- 10 g friss gyömbér
- 100 g tejszínhab
- 20 g pirított mandula
- vanília fagylalt
- mentalevél a díszítéshez
A sárgadinnye felét 0,5 x 0,5 cm- es kockákra vágjuk. A többi dinnyét turmixoljuk le. A tejszínt, a mézet, a bort nagyon finomra vágott friss gyömbérrel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Ha nem elég pikáns, kis porcukorral, citromlével ízesíthetjük. Óvatosan belekeverjük az apró kockákra vágott dinnyét, ez lesz a leves betétje. Hűtőben jól lehűtjük.
Tipp: A tálalásra szánt csészéket is érdemes betenni a hűtőbe.
A hideg csészében tálaljuk, tejszínhab rózsát nyomunk a tetejére, pirított mandulával megszórjuk, és mentalevéllel díszítjük.
Egy gombóc vanília fagylaltot tegyünk tálaláskor a levesbe.
Nehézségi fok:
Főétel: Penne tejszínes, füstölt lazaccal
Hozzávalók:
- 50 dkg penne (rövid tollhegy tészta)
- 5 dl tejszín
- 7 dkg vaj
- 30 dkg füstölt lazacfilé
- 1 evőkanál olíva olaj
- kapor
- só
- őrölt fehér bors
- citromlé
A tésztát forrásban lévő sós, olajos vízben megfőzzük, majd leszűrjük. (Hideg vízzel mossuk le a tésztát, majd kevés olajban forgassuk meg)
A füstölt lazacot vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben, vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, és a megfőtt tésztát, majd sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor apróra vágott , friss kaprot
szórunk a tetejére.
Nehézségi fok:
Italajánló: Tihanyi cabernet
Desszert: Egy igazi ínyenc Holland különlegesség, csodálatos desszert!
Mákos gombóc, szilvasterccel
Hozzávalók:
- 150 dkg búzadara
- 0,5 liter tej
- 10 g só
- 50 g vaj vagy margarin
- 30g vaníliás pudingpor
- 50 g cukor
A forrázott máktöltelékhez:
- 1 dl víz
- 200 g mák
- 100 g cukor
- 30 g mazsola
- 5 g őrölt fahéj
- 50 g méz
Tálaláshoz:
- 100 g darált mák
- 50 g vaníliás porcukor
A szilvasterchez:
- 200 g szilvalekvár
- 50 g friss szilva ( aszalt szilva is lehet)
- 1 dl vörösbor
- 50 g porcukor
Két deciliter hideg tejben beáztatjuk a búzadarát és a pudingport.
A többi tejet, cukrot, vajat, feltesszük forrni. Ha forr, a megduzzadt búzadarára öntjük, és felfőzzük, így nem lesz csomós, és nem ég le olyan gyorsan.
A felfőzött grízt ezután teljesen lehűtjük. Henger formára alakítjuk, majd fél centiméter vastag lapot vágunk le. Ebbe tesszük a tölteléket és gombóc formára alakítjuk. Közvetlen tálalás előtt mikróban vagy forró vízben melegítsük meg a gombócokat.
Frissen darált mákba hempergetve tálaljuk. Vaníliás porcukorral meghintjük, szilvasterccel kínáljuk.
Darált mák: Ahány kanál mák, annyi kanál cukor
A forrázott máktöltelék elkészítése:
A cukrot és a vizet felforraljuk, majd a darált mákra öntjük. Beáztatott mazsolát, mézet, őrölt fahéjat teszünk hozzá, és jól összekeverjük.
Kihűlés után használjuk fel a gombóc töltésére.
A szilvasterc elkészítése:
A vörösbort, szilvalekvárt feltesszük forrni, majd a
megmosott, magnélküli szilvával áthevítjük.
Nehézségi fok:
Vacsora: Most következzen egy gyorsan elkészíthető pikáns finomság, amely nem terheli éjszakára gyomrunkat, de mégis laktató.
Omlett gombatöltelékkel
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 500 g sampinyongomba
- 100 g húsos szalonna
- 1 evőkanál vaj
- só
- frissen őrölt fehér bors
- 2 csapott teáskanál étkezési kukorica keményítő
- 2 evőkanál hideg víz
Elkészítjük a tölteléket:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. A kockára vágott szalonnát együtt kiolvasztjuk a vajjal, a gombát átpároljuk benne.
Borssal fűszerezzük, majd puhára pároljuk. A 2 csapott evőkanál hideg vízzel elkeverjük a keményítőt, a gombás tölteléket ezzel sűrítjük, sóval, borssal ízesítjük. A vagdalt petrezselyemmel elkeverjük, melegen tartjuk.
Az omletthez:
- 3 tojás
- só
- 2 evőkanál tej
- 30 g vaj vagy margarin
A tojást a sóval és a tejjel összekeverjük. Vajat
vagy margarint egy nem túl kis serpenyőben felolvasztunk, a tojásos
keveréket beletesszük, a serpenyőt lefedjük és kis hőfokon lassan sütjük, hogy szilárddá váljon.
Az omlett alsó fele legyen barnára sült, a teteje maradjon puha, lágyabb.
Az omlettet a töltelékkel megkenjük,
félbehajtjuk és előmelegített tálra
tesszük.
Csak röviddel tálalás előtt készítsük el, hogy frissen fogyaszthassuk.
Tipp: Ha vékony omlettet szeretnénk sütni, akkor kevesebb masszát öntsünk a serpenyőbe. Így 2 db omlett kifér.
Tipp: Friss fejes salátát fogyasszunk mellé.
Nehézségi fok:
Sütési idő: kb. 5 perc
Italajánló: Uborkaital
Hozzávalók:
- 250 g nyers kígyóuborka
- 1 evőkanál tejszín
- só
- őrölt fehér bors
- jégkocka
Az uborkát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk.
A levét villany háztartási géppel kipréseljük (Tipp: gyümölcs centrifuga), a léhez keverjük a tejszínt. Ízesítjük sóval, borssal. Jégkockával tálaljuk.
Nehézségi fok:
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK