Reggeli: Egy jó reggelihez hozzátartozik a tökéletes ital. A teafőzés manapság egy igen leegyszerűsített műveletté vált. Teafilterre, mikróra és vízre.
Hogy is kell igazi jó teát készíteni?
- Jó teát csak akkor főzhetünk, ha külön edényt tartunk kizárólag erre a célra.Legjobb egy inox vagy jénai teafőző kanna, hozzá való fedővel, és egy másik kanna amibe forrázzuk.
- A jó teát nem főzzük, hanem csak forrázzuk, így sokkal zamatosabb, mint főzve.
- Egy személyre, ha filter nélkül készülő teát készítünk, 1 csapott kávéskanál teát teszünk "teatojásba", majd arra öntjük a forró vizet.
- A kannát pár percig lefedve tartjuk, amíg a víz megsötétedik, jól kioldódik a teafű.
- A forrázóvíznek nem szabad sokáig forrnia, mert akkor a tea lúgos ízű lesz. Sokáig ne tartsuk a vizet a teán, mert csersavízt kap.
- A gyógyteákat szintén csak forrázva készítjük, de ezekhez 1-2 percig forralni kell a vizet és utána néhány percig fedővel letakarva állni hagyjuk.
Italajánló: Csája
Hozzávalók:
- 1 evőkanál tea ( fekete tea)
- 1/4 rúd vanília
- 1 liter víz
- 5 dkg cukor
- 1 dl rum
- citrom
2 kanál cukrot világosbarnára pirítunk, hozzáöntjük a vizet, a többi cukorral és a vaníliával felforraljuk, a teát leforrázzuk vele, 2-3 percig rajta hagyjuk, hozzáöntjük a rumot, csészékbe szűrjük. Mindegyik tetejére egy karika citromot teszünk.
Nehézségi fok:
Avocado rokfortkrémmel
Hozzávalók:
- 2 érett avocado
- 1 pohár 2,8%-os tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fehér bors
- 75 g rokfortsajt
- 2 evőkanál tejszín
- fekete olajbogyó
- friss salátalevél (Tipp: eisberg saláta keverék)
Az avocadót megmossuk, leszárítjuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A gyümölcs húsát kb. 1/2 cm szélességig kivájjuk, szitán áttörjük vagy robotgéppel pépesítjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a masszát krémesre verjük. A hagymát és a fokhagymát lereszeljük, hozzákeverjük a krémhez.
Sóval, borssal ízesítjük. A rokfortsajtot villával szétnyomkodjuk, a tejszínnel összekeverjük és avocadókrémhez adjuk. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd a felezett avocadóba töltjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, olajbogyóval és salátával kínáljuk.
Tipp: Pirítóst fogyasszunk mellé.
Nehézségi fok:
Ebéd: Tipp: Ha igazi finom zsenge cukorborsót szeretnénk venni a leveshez, a mirelit zsenge borsó a legjobb. A zöldségesnél nem biztos, hogy sikerül beszereznünk, mert sajnos csak otthon derül ki a fejtésénél. Isteni leves, különleges levesbetéttel.
Leves: Zöldborsóleves galuskával
Hozzávalók:
A leveshez:
- 250 g fejtett vagy mirelit zöldborsó (hüvelyesen, fejtetlenül kb. 500 g)
- 2 evőkanál margarin
- 1 liter húsleves vagy húsleves kocka
(Tipp: A hétvégéről kimaradt húsleves kitűnő erre a célra)
Tipp: Galuska egy kicsit másképp:
- 35 g vaj
- 65 g búzaliszt
- 125 ml (1/8 liter) tej
- 1/2 tojás fehérje
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojássárgája
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió
(egy késhegynyi, mert nagyon intenzív fűszer)
- 1 1/2 tojásfehérje
Zsenge borsónál:
A fejtett zöldborsót megmossuk, 2 evőkanál margarint felolvasztunk egy lábasban, a zöldborsót átpároljuk benne. Hozzáöntjük a húslevest, felforraljuk és kb. 7 percig főzzük. (utánaízesíthetünk sóval, őrölt borssal)
Mirelit borsónál:
A margarint ugyan úgy felolvasztjuk, ezután öntjük rá a húslevest és a
forrásban lévő húslevesbe tesszük a mirelit borsót.
A galuska elkészítése:
Tipp: 35 g vajat egy kicsit megolvasztjuk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. Mikróba téve max. 1 percre, hogy lágy állagú legyen, majd egy kisebb lábasba tesszük, hogy hozzáadjuk a többi alapanyagot.
A 65 g búzalisztet a 125 ml tejjel és 1/2 tojás fehérjével összekeverjük,majd
a vajhoz adjuk és keverés közben addig hevítjük amíg a massza az edény aljától elválik. Kissé hűlni hagyjuk.
1 evőkanál vajat kikeverünk, összekeverjük a 2 tojássárgájával, végül a tésztához adjuk.
Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
1 1/2 tojás fehérjét kemény habbá verjük,
Tipp: A galuska tésztába lazán beleforgatjuk, hogy ne törjőn szét a hab). Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából a zöldborsólevesbe. Forrás után lefedve kb. 10 percig főzzük.
(A galuskákat a főzés alatt óvatosan átforgatjuk, hogy minden oldalról jól átfőjön.) Tálalásnal finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Nehézségi fok:
Főétel: Alufóliás csirke
Köret: Mandulás burgonyakrokett
Alufóliás csirke
Hozzávalók:
- 1 közepes nagyságú csirke (kb. 500 - 700 g)
- alufólia
- majoránna
- tengeri só
- őrölt fekete bors
- 2 dkg vaj
A sült csirke egyik kitűnő változata, amikor a besózott, belsejét majoránnával, őrölt borssal bedörzsölt csirkét olajozott alufóliára fektetjük, belsejébe egy darabka vajat helyezünk, és a fóliát lazán összehajtogatva, széleit megnyomkodjuk, holgy légmentesen zárjon.
A csirke így saját levében puhul meg, értékes nedveit megőrizve.
A hús nagyságától függően 40 - 50 percig sütjük. Ha ropogósan szeretjük, a megpuhult csirkéről lehajtogatjuk a fóliát, és a bőrét vajjal kenegetve, felső lángon még 5-10 percig pirítjuk. (Tipp: Az elkészült csirkét ne vágjuk fel forrón, mert könnyen szétesik a szeletelésnél. Várjuk meg míg a sütőben hül egy kicsit. 10, max 15 percig pihentessük. És ez érvényes bármely sült húsra.)
Nehézségi fok:
Mandulás burgonyakrokett:
Hozzávalók:
A burgonyakrokett elkészítése:
- 800 g burgonya
- só
- őrölt szerecsendió
- 50 g vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
A panírozáshoz:
100 - 120 g vékony szeletelt mandula ( boltban zacskós változatban lehet kapni)
tojássárgája (kb. 2-3)
A meghámozott, megmosott burgonyát kockákra vágjuk,
(Tipp: minél apróbbra vágjuk a burgonyát, annál hamarabb fő meg) és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük, még forrón jól áttörjük krumplinyomóval.
Hozzáadjuk a vajat vagy a margarint és a tojássárgákat, sóval, 1 csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük, és jól összedolgozuk, hagyjuk kihűlni.
(Tipp: Ha kertesházban vagy erkéllyel rendelkező lakásban élünk, télen - hűvös időben a forró burgonyát kitehetjük hűlni a levegőre, de semmiképpen se tegyük a hűtőbe.)
Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastagságú rudakat (kroketteket) gömbölyítünk belőle, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, és bepanírozzuk. Felvert tojássárgába, majd mandulába forgatjuk a kroketteket. Forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel kibélelt jénaiba tesszük, hogy jól leitassuk az olajtól.
Ha kimaradna több krokett, lefagyasztva bármikor felhasználható.
Nehézségi fok:
Elkészítési idő: 1 óra
Italajánló: Meggyszörp szénsavas ásványvízzel
Házi Meggyszörp elkészítése:
Az aprószemű érett meggyet átválogatjuk. Jól megmossuk. Zománcozott edényben a magjával együtt összenyomjuk, másnapig állni hagyjuk, majd szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon.
Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk, ráöntjük a meggylevet és kb. 20 percig főzzük. ha kihűlt, jól kimosott, forró vízzel kifertőtlenített, kifőzött üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
(Tipp: A megmaradt meggy húsát lefagyasztva süteményekhez vagy dzsem készítéséhez felhasználhatjuk).
Nehézségi fok:
Desszert: Császári étek Udvarhölgyeknek! Egyszerű is, finom is.
Császármorzsa:
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 120 dkg vaj vagy margarin
- 8 dkg cukor
- baracklekvár + barackpálinka
- porcukor
A 4 tojássárgáját jól habosra keverjük a cukorral,
( ha kifehéredik a cukros tojás akkor jó), majd hozzáadjuk az átszitált lisztet,
(Tipp: Porcukorszóró szitával is átszitálhatjuka lisztet, ha nincs nagy szitánk) a tejet, 3 dkg olvasztott vajat vagy margarint, és végül, a
közben felvert tojások kemény habját is lazán hozzáforgatjuk.
(Tipp: A tojásfehérjébe egy csipet sót tegyünk, így jó kemény habot kapunk)
Egy kis tepsiben a többi vajat felmelegítjük, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha már szilárdnak tűnik a tészta, kihúzzuk a sütőből, elkeverjük, majd visszatesszük. Addig csináljuk ezt, míg morzsalékos, aranysárga állagot nem kapunk.
Tipp: Érdemes egy széken ülve figyelni a sütő előtt a tésztát, így nem fáradunk el közben.
Az elkészült morzsát porcukorral meghintett, barackpálinkával elkevert, forró barackízzel tálaljuk.
Nehézségi fok:
Italajánló: Behűtött ásványvíz
Vacsora: Az ebédről megmaradt alufóliás csirke mellét kiválóan felhasználhatjuk egy könnyű salátához.
Újhagymasaláta sült csirkemellel
Hozzávalók:
- A sült csirke melle: 200 g ( csont nélkül)
- 2 csomó újhagyma vagy póréhagyma (kb. 500 g)
- 1 csomag hónapos retek
- 1 nagy fej vöröshagyma
Az újhagymát megtisztítjuk, a fonnyadtabb sötétzöld részét leszedjük, a többi zöldet a hagymáról levágjuk és félretesszük.
A hagymafejet megtisztítjuk, az öreg rétegeket eltávolítjuk.
Megmossuk, karikákra vágjuk. Forráasban lévő sós vízba tesszük, felforraljuk, kb. 1 percig főzzük, majd tésztaszűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A hagyma zöldjét megmossuk, szintén karikákra vágjuk.
A hónapos retekkel és a nagy fej hagymával ugyanígy járunk el.
Salátaöntetet készítünk:
2 evőkanál olívaolajat 2 evőkanál fűszeres ecettel, sóval, frissen őrölt fehér borssal, cukorral összekeverünk.
A salátát beleforgatjuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy jól össszeérjenek az ízek. Sóval borssal utána ízesíthetünk. Tálra tesszük, a hússzeleteket a tetejére helyezzük.
Külön készítünk egy ínyenc mártogatót:
1 pohár(150 g) zsíros tejfölt (2,8 %- os) sóval borssal 1-2 evőkanál vágott petrezselyemmel, metélőhagymával (snidling), tárkony, citromfű stb. elkeverünk és a salátához adjuk. Rozskenyeret adunk mellé vagy extrudált kenyeret (abonett).
Nehézségi fok:
Italajánló: Asti Chinzano pezsgő
Ajánlott oldalak: tea.lap.hu viz.lap.hu citrom.lap.hu
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK