Szamócát reggelire
Epres toastkenyér
Hozzávalók:
- 8 szelet barnakenyér
- 20 dkg krémsajt
- 1 dl tejszínhab
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál méz
- 50 dkg szamóca
Díszítés: őrölt zöldbors
A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a következő krémmel:
A tejszínhabot keményre verjük, majd hozzákeverjük a krémsajtot és a citromlevet. Ízlés szerint keverjük hozzá a mézet. A langyos, pirított kenyérszeleteket kenjük meg a krémmel, majd a tetejét díszítsük fébevágott szamócaszemekkel. Őrölt zöldborssal hintsük meg a kenyérszeleteket.
Hideg szamócakrémleves ebédre
Hideg szamócakrémleves
Hozzávalók:
- 30 dkg szamóca
- 3 dl szamócaszörp
- 2 dl tejszín
- 2 dl joghurt (használhatunk tejfölt is)
- 4 dl narancslé
- 2 evőkanál méz
Díszítés: tejszínhab, kókuszreszelék
A szamóca egyharmad részét félretesszük. A többit az összes hozzávalóval összeturmixoljuk, majd hűtött csészékbe töltjük, amelyekbe a maradék szamócát elosztjuk. Hűtőben tartjuk, majd tálalásnál tejszínhabbal és kókuszreszelékkel meghintjük.
Rengeteg epretek termett az idén? Már nem győzitek enni? Készíts finom szamócaszörpöt a meleg nyári estékre, és a téli hideg napokra. A nagy kánikulában nincs is jobb egy pohár ínycsiklandó, jeges szomjoltónál.
Szamócát frissítőnek
Szamócaszörp
A megmosott szamócát 3 dl felforralt, majd lehűtött vízzel leturmixoljuk.
Az egészet egy tálba öntjük, hozzáadunk 1 mokkáskanál citromsavat és 1 késhegynyi nátrium-benzoikumot (nagyobb boltokban vagy gyógyszertárakban, tasakos kiszerelésben kapható ételkészítéshez használható tartósítószer, pl: befőttek, szörpök, lekvárok készítéséhez ajánlott). Műanyag kanállal összekeverjük (fontos, hogy fémmel ne érintkezzen, mert így a gyümölcs veszít az élvezeti értékéből), és lefedjük.
Hűtőszekrénybe tesszük 12-14 órára, majd másnap szitán átnyomjuk, hogy a szamóca apró magvai ne kerüljenek a szörpbe.
A szamócaléhez 60 dkg kristálycukrot öntünk, és jól összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor teljesen feloldódott a lében, szörpösüvegekbe tölthetjük. Fóliával lefedjük, befőttesgumival légmentesen lezárjuk. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK