Hogyan süssünk libamájat, libatepertőt?
Ki ne szeretné a mennyei libamájat és a libatepertőt pirítóssal, lila hagymával. Az elkészítését sokan nehéznek gondolják, így csak éttermekben, és a rokoni látogatásokkor jutnak hozzá a finomságokhoz.
Íme a remek elkészítési módok. Csak bátran!
Hideg libamáj zsírjában
Hozzávalók:
- 60-80 dkg libamáj
- 0,5 kg libazsír
- 1 nagyobb fejvöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 alma
- só
- egész fekete bors
- tej
- víz
A libamájat sütés előtt érdemes tejbe áztatni, így a felesleges vér távozik a májból, és szép világos színe lesz. Sütés előtt jól megszárítjuk, papírtörlővel óvatosan megtörölgetjük. Egy lábasban felhevítjük a libazsírt, majd beletesszük a májat. Hozzáadjuk a fűszereket, a zöldségeket, és az almát.
A hagymát és a paprikát nyugodtan beletehetjük egészben is. Lassú tűzön 20 percig sütjük 180 fokon. Nagyon fontos, hogy amikor elkészült a libamáj, a zsírjában hagyjuk kihűlni. A májat egy porcelán vagy jénai edénybe tegyük, öntsük rá a zsírt, hogy jól ellepje.
Friss pirítóssal, lila hagymával, paprikával-paradicsommal igazi csemege. Jó minőségű vörösbor a libamáj mellé, és királyi lakomában lehet részünk.
Ropogós libatepertő
Hozzávalók:
- 1 kg bőrös libaháj (megtisztított)
- 0,5 dl tej
- víz
- só
A libahájat 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábasban süssük, kis lángon, kevés víz aláöntésével, sóval és tejjel, rendszeres kevergetés mellett. Fontos, hogy amikor már a tepertőnek kezd szép, piros színe lenni, akkor öntsük hozzá a tejet, amivel továbbsütjük. Amikor már piros, ropogós lesz a tepertő, levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni, majd egy szita segítségével leszűrjük. Kisebb merőkanállal nyomjuk ki a tepertőből a felesleges zsírt.
Megsózva, friss paprikával-paradicsommal igazi gasztronómiai élvezet.
Italajánló: muskotályos, rosé borok
Igazi halloweeni italkehely. Fél óra alatt elkészül.
Sütőtök- kehely
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 10 dkg kristálycukor
- 1 egész citrom
- 15 dkg aszalt, vegyes gyümölcs
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 kisebb darab egész fahéj
- 10 dkg mandula (hámozott)
- ½ dl triplesec
1. A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magját, majd 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. 3 dl vízből, cukorból, és pár csepp citromléből szirupot készítünk, és ebben főzzük kb. 2 percig a sütőtököt.
Az aszalt gyümölcsöket szegfűszeggel, fahéjjal, és annyi vízzel, hogy jól ellepje, 10 percig főzzük. A mandulát kisebb darabokra vágjuk.
Tipp: Ha nem kapunk hámozott egész mandulát, akkor könnyedén eltávolíthatjuk a héját. Forrázzuk le a mandulákat, majd késsel húzzuk le a héját.
2. A megfőtt aszalt gyümölcsöket szűrjük le, majd vágjuk nagyobb darabokra. Ha már kihűlt a szirupos sütőtök, keverjük hozzá a gyümölcsöket és a darabolt mandulát. Végezetül adjuk hozzá a triplesecet, és tálalásig tartsuk hűtőben a kelyheket, és a gyümölcsös italt.
3. Díszítés
Öblös, kisebb pezsgőspoharakban tálaljuk az italt úgy, hogy a poharak szélét nedvesítsük meg citrommal, majd forgassuk bele kristálycukorba. Citrom és narancskarikákkal díszítsük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK