Müzli aszalt gyümölccsel és mogyoróval
Hozzávalók:
- 2 szem aszalt sárgabarack
- 1 szem szárított füge
- 2 db szárított almakarika (Tipp: zacskós kiszerelésben alma chips-ként lehet kapni a boltban)
- 1 kisebb narancs
- 1/8 l zsírszegény tej
- 1,5 evőkanál zabpehely
- 1 kávéskanál lenmag
- 5 szem mogyoró
Az aszalt sárgabarackot és a fügét vékony csíkokra vágjuk. Hámozzuk meg a narancsot, ne távolítsuk el a belső fehér hártyáját, mert nagyon egészséges. Szeleteljük fel kb.5 mm vastagra, végül minden szeletet vágjunk 8 részre. Forraljuk fel a tejet. Mélyebb tányérban keverjük össze a zabpelyhet, a lenmagot és az aszalt gyümölcsöt, majd öntsük az egészre a forralt tejet.
A müzli tetejét aprított mogyoróval szórjuk meg.
Italajánlat: Főzött gyümölcs teát fogyasszunk mellé.
Nehézségi fok:
Gabonapelyhes gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál búzapehely
- 1 evőkanál árpapehely
- 1 evőkanál zabpehely
- 1 kávéskanál méz
- 1 dl tej
- 100 g eper
- 50 g áfonya ( friss vagy mirelit)
- 50 g málna (friss vagy mirelit)
- 1 kisebb kivi
- 5 g vékonyra vagdalt mogyoró
Serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül pirítsuk meg aranybarnára a gabonapelyhet. Csöpögtessünk rá mézet, majd jól keverjük össze. Öntsük rá a tejet, keverjük össze és hagyjuk hűlni a keverékünket. Az epret jól mossuk meg, csöpögtessük le, a nagyobb szemeket vágjuk félbe. Az áfonyát mosás előtt válogassuk ki, ha friss áfonyát használunk. A málnaszemeket is mossuk meg, ha frissen vásároltuk. Amennyiben az áfonya és a málna mirelit, hagyjuk felhasználás előtt teljesen kiolvadni, hogy a felesleges olvadék levet le tudjuk önteni. Hámozzuk meg, és szeleteljük fel a kivit. Díszítsünk körbe vele egy üvegtányért, majd a pelyheket halmozzuk a tányér közepére, szórjuk rá a mogyorót és a gyümölcsöket.
Tipp: Frissen ajánlatos fogyasztani ezt a salátát, mert a kivitől a tej keserű ízt kaphat, a kiviben lévő speciális enzimtől.
Nehézségi fok:
Joghurtos-gyümölcsös gabonamüzli
Hozzávalók:
- 2 evőkanál búzamag
- 2 szem aszalt szilva vagy sárgabarack
- ½ alma
- 50 g eper
- ½ kivi
- 1 dl joghurt (lehet natúr vagy gyümölcsös)
- 2 evőkanál szénsavmentes ásványvíz
- 1 kávéskanál aprított mogyoró
Egy éjszakára áztassuk be a gabonát, hogy a víz jól ellepje. Reggel vágjuk kockákra az aszalt gyümölcsöt, mossuk meg, majd vágjuk ki az alma magházát, és hámozás nélkül aprítsuk hosszú, vékony szeletekre. Mossuk meg az epret, a nagyobb szemeket vágjuk félbe vagy kisebb darabra.
A meghámozott kivit hosszában vágjuk négybe, majd vékony szeletekre. Keverjük ki habosra a joghurtot az ásványvízzel, és adjuk hozzá a lecsöpögtetett gabonát. Szórjuk meg a gyümölcsökkel és a mogyoróval.
Jó étvágyat!
Nehézségi fok:
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK