A hot-dog és a hamburger
Ha lehet, felejtsük el. Ha mindenki ragaszkodik hozzá, hot-dogból, virsliből keressünk olyat, amiben nincs olyan sok zsír, szárnyashúsból van (a pulykavirsli nem egyből jelenti azt, hogy sovány, nézd csak meg, mi mindent adnak még hozzá) és ha lehet, ne legyen benne szódium és nitrit se. A hamburgerpogácsákat meg jó, ha te készíted otthon, sovány marha- vagy pulykahúsból.
Próbáld ki egyszer a vega-burgert!
A hamburgerbe nem kötelező sajtot is rakni, de ha mégis, inkább válassz egy pici falat erősebb ízű sajtot. És készíts elő rengeteg ropogós zöld salátalevelet, paradicsomot, uborkát, hagymát. Majonéz helyett inkább mustárral ketchuppal, házilag készült öntetekkel kend meg. És használj teljes kiőrlésű lisztből készült bucit.
Válassz sovány húst, halat!
Finom az előre bepácolt csirkemell, a tőkehal, a lazac, az apró rákocskák pálcára fűzve. Ha a csirkét bőrével együtt sütötted, evés előtt szedd le róla. Esetleg a sovány marhahús, vagy sertésszelet. Ezekről még pácolás előtt vagdosd le a fölösleges zsíros darabkákat.
Fontos, hogy ne maradjon nyers az étel, de az is nagyon fontos, hogy meg se égesd, mert amitől mindenki fél: hogy a grillezett étel rákkeltő lehet. Ugyanis ezek a veszélyes anyagok zsír és magas hő jelenlétében keletkeznek. Az is segít, ha jól bepácolod a húsokat, mert a pác egy kis védőréteget képez rajta.
A pác és a fűszeres bedörzsölés
Az ízletes és nem taplóvá száradt grillhús titka a pác.
A pácoláshoz mindig egészséges olajat, lehetőleg olivaolajat használj.
Készítsd magad otthon a páclevet. Így tudod, hogy mennyi zsiradék van benne, és nincs benne tartósítószer. Nem kell túl bonyolultnak lennie, egy kis olaj, citromlé, meg zöldfűszerek – ez már elég alapnak. Ha keleties ízűt akarsz, rakjál bele egy kis szójaszószt, fokhagymát és gyömbért. Ha amerikaiasat, köményt és chilit. A méz meg a mustár is finom kombináció. És ha van kéznél ketchup, ecet, Worcestershire-szósz, sauce és melasz, kész az igazi barbecue-szósz.
Fontos!
Sütés előtt a fölösleges pácot el kell távolítani a húsról,(lecsöpögtetni), mert ha túl sok van rajta, belekap a láng, megégeti, és az égett hús helyett az égett pác lesz ártalmas az egészségre. A magas cukortartalmú szószokat - igen, a barbecue-szószt is –, csak a sütés utolsó tíz percében szabad rákenni a húsra.
A kebabok
A kebabok nemcsak hogy finomak, hanem zöldség is van bennük. És zöldséget sosem árt a hús mellé enni. És talán nem is faltok fel olyan sok húst, mikor ott van az a jóízű kebab is. Az előre beáztatott pálcikákra húzz húskockákat, zöldséggel váltogatva. Lehet benne cukkíni, apró paradicsom, gomba, paprika, hagyma. Kend be egy kis marináddal, és már mehet is a grillre. Egy kis balzsamecet még jobban kihozza az ízeket.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK