Hozzávalók:
A tésztához:
400 g liszt
1 csomag sütőpor
2 tojás
150 g cukor
130 g vaj
A túrós töltelékhez:
1 kg túró (én a német, krémesebb változatot használtam!)
200 g cukor
1 kis csésze olaj
4 tojás
½ l tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
A habcsókos körtéhez:
6 félkemény körte
2 tojásfehérje
1 csipet só
8 dkg cukor
méz
dió
Elkészítése:
1. A linzertészta hozzávalóit összekeverjük (én ezt a turmixgép dagasztófejével végeztem), összegyúrjuk, majd a tésztát két részre szedjük. Kizsírozunk egy kerek tortaformát, majd a tészta egyik felével a forma oldalát, a másikkal pedig az alját kibéleljük. Ez jóval vastagabb tészta annál, mint ami a sajttorta hazájában divatos, de nekem így jobban tetszik. Nem szeretem a tölteléket szinte magában fogyasztani, számomra túl tömény, és mindig hiányérzetem van, amikor az eredeti, bajor változatot eszem. Így azonban nem okoz csalódást.
2. A krémről pedig még annyit, hogy rengeteg bajor és egyéb német túrótorta-változatot próbáltam már, de ez egyszerűen tökéletes. Krémesen lágy az állaga, könnyen szeletelhető, nem túl édes, nem túl tömény és szinte szétolvad az ember szájában.
3. Visszatérve, a következő műveletünk: Egy nagyobb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A túrókrém viszonylag híg, így magától szétterül. Nem baj, ha a tészta széle magasabban van a tölteléknél, mert az úgyis feljebb jön a sütés folyamán.
4. Előmelegített (kb. 175 fokos) sütőbe tesszük, és egy és negyed óráig sütjük. Ha valakinek erősebben süt a sütője, és túl hamar barnulni kezdene a sütemény teteje, egyszerűen tegyen rá egy sütőpapírt. Amikor letelt a sütési idő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk ott éjszakára, hogy kihűljön. Így biztosan nem fog beesni a közepe.
5. Másnap készítsük el a körtét. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, majd egy-egy fél diót szúrjunk annak a helyére, és sorakoztassuk a körtéinket egy kivajazott jénaira vagy tepsire. Ezután ízlés szerint csurgassuk le a gyümölcsöket mézzel, be velük a sütőbe (kb. 200 fokos legyen).
6. Míg sülnek a körték, elkészítjük a habcsókot. Turmixgép segítségével, egy csipet sóval félkészre verjük a tojáshabot, majd hozzáadjuk óvatosan a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen kemény nem lesz. Ezután habzsákba (vagy egy kilyukasztott nejlonzacskóba) töltjük, és habcsókokat nyomunk a félpuha körték tetejére. Így mehetnek is vissza a sütőbe, amíg szép ősziesen barnára nem sülnek.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK