A pizza szó – nem meglepő módon – az olasz „picea” szóból ered. A rómaiak használták ezt a kifejezést a kenyér kemencében való sütésére. Már i. e. 209-ből maradtak fenn írásos emlékek eme mennyei eledelről, még hozzá Vergilius tollából. Ő említi meg az első olyan lapos, kelt tésztát, melyet olívaolajjal és fűszerekkel sütnek meg. Bár nagyon különbözőek voltak ezek a pizzák jelenlegi változataikhoz képest, de mindenképpen tekinthetjük azok ókori elődjének.
A mai pizzát 1780-ra vezetik vissza, Margherita királyné nápolyi látogatásához. Ekkor a nagy szegénységben Raffaele Espositó az olasz trikolór felhasználásával elkészítette az első bazsalikomos, mozzarellás, paradicsomos pizzát. Ezt a mai napig Margheritának hívják a világ minden táján.
***
***
***
***
***
***
Köszönet a receptekért az Art Nouveau Kiadónak
Pizza – A legjobb receptek
Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom ízeket és jó hangulatot garantál.
A mindenki által ismert és kedvelt klasszikusok mellett a könyvben olyan ötletes receptek is helyet kaptak, mint amilyen a lepénykenyérből készült lusták pizzája, vagy a török, a teljes kiőrlésű, a serpenyős és a burgonyás pizza.
A csábító illatú, ropogós, friss és ínycsiklandó tésztát tízóraira vagy uzsonnára, a buli fénypontjaként vagy a családi ebéd főfogásaként is fogyaszthatjuk. A pizzát mindenki szereti, ha pedig saját magunk készítjük el, akkor kétszer olyan finom.
Ideális ajándék kezdő és tapasztalt pizzasütőknek is.
Art Nouveau Kiadó, 2012.
ára: 2.699,-Ft
***
Ennyi pizzarecept nem elég?
Próbáld ki a korábban megjelenteket is!
| |
| |
| |
| |
| |
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
GASZTROEzeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
Nemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
GASZTROMennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK