A töltelékhez:
1kg spenót megmosva, megtisztítva, vagy 8-9 csésze spenót, cékla zöldje, sóska és mangold vegyesen, vagy 2 csomag (2*30dkg) fagyasztott spenót felolvasztva
¼ csésze (6dkg) vaj vagy 5 evőkanál olívaolaj
2 csokor újhagyma felaprítva
2 evőkanál finomliszt
Só és bors
¼ kávéskanál reszelt szerecsendió ízlés szerint
1/8 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős pirospaprika
3dkg pirított mandula (vagy fenyőmag)
10dkg mazsola 10 percig meleg vízbe áztatva
2dkg felaprított friss kapor
4 kemény tojás
3 dkg pirított zsemlemorzsa olívaolaj megkenéséhez
Melegítsük elő a sütőt 190 ºC-ra (gázsütő 5. fokozat). Nyújtsuk ki a tésztát a burok alsó feléhez, és béleljünk ki vele egy 23cm átmérőjű formát. Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és tegyük félre.
Tegyük a vizes spenótot vagy a zöld féléket egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kavargassuk, míg megfonnyad (kb. 3 perc). Csepegtessük le alaposan, vágjuk durvára, és facsarjuk ki, amennyire csak lehet.
Kis serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy olajat, és pároljuk benne puhára az újhagymát (kb. 3 perc). Keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk 2-3 percig. Tegyük ezt a pépet a felaprított zöldfélékhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, valamint cayenne-i borssal. Forgassuk bele a mandulát, a leszűrt mazsolát, a petrezselymet és a kaprot, majd szeleteljük fel a kemény tojást.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztával bélelt forma aljára, és kenjük rá a zöld masszát. Rakjuk a tetejére a karikára vágott tojást, kenjük meg vízzel az alsó tészta peremét, és helyezzük rá a tetejét. A felesleges tésztát vágjuk le, és a széleket nyomkodjuk össze. A lepény közepébe vágjunk lyukat, ahol a gőz távozhat, és a leeső tésztadarabkákból készítsünk rá díszítőelemeket. Kenjük meg a lepény tetejét olívaolajjal, és a középső rácson süssük aranyszínűre (kb. 40 perc). Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt 10 percig pihentessük.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK