A magyar bor lassan visszanyeri nívóját, hiszen egyre több hazai és világversenyen ér el kimagasló eredményeket. A „kannásborok” háttérbe szorulnak és növekszik az igény a minőségi borok iránt. Hogy melyik a jó? Fehér, rosé vagy vörös? Ez nagyon összetett kérdés, de nem utolsó szempont, hogy mihez fogyasztjuk. A sajtok, gyümölcsök, hidegtálak szinte bármikor kellemes kiegészítői a finom nedűknek, de most más ételeket ajánlunk.
Kezdjük a fehér borokkal. A Tokaji borvidék legfontosabb és legnagyobb területét elfoglaló fajtája. Mintegy 4000 hektáron termesztik. Ehhez a borhoz a halas ételeket ajánljuk, de a mai modern borgasztronómiának köszönhetően már csirkéhez, sőt, sertéshez és marhához is passzolhat. Mi maradunk az általunk kiválasztott ételnél, ami nem más, mint a „balatoni rablóhal tejszínes gombaraguval, párolt brokkolival és hengerburgonyával körítve”. Ettől a különleges ételtől nem kell megriadni, hanem meg kell kóstolni, mert fantasztikus ízélmény! A Nebro étteremben ezt kitűnően készítik!
De, ha már itt járunk, akkor folytatni kell az ízutazást! Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos Rosé-ja kihagyhatatlan. A kékfrankos évekig egy háttérbe szorított fajta volt, köszönhetően a minőségen aluli gyártó cégeknek. Az elmúlt 10 év azonban meghozta a kívánt eredményt, és a kékfrankos újra „magyar” lett. Bár én kimondottan szeretem a rosé-t halakhoz, most mégis mást ajánlok. Mégpedig hátszínt. Igen! Fantasztikus párosítás! „Fűszerekben pácolt argentin hátszínszeletek, narancsos rukkolával, dijoni mustárral”, ezt nem szabad kihagyni! És ez még mindig a Nebro Étterem. Szinte mindegyik ételükhöz tudnék egy jó bort ajánlani, mert annyira összhangban vannak az ételek és italok.
De haladjunk egy kicsit tovább, és igyunk valami finom vörösbort is. Ehhez azonban más étterembe navigálok mindenkit. Mégpedig a Tigris Étterembe, ami borbár is egyben. Az ajánlott étel kicsit szokatlan lehet néhányak számára, de aki szereti az izgalmas ízeket, annak nem szabad kihagynia a zsályás töltött nyúlgerincet szilvamártással és vajas répával. Ehhez könnyű vörösbort ajánlunk, például a Takler Pincészet Merlot-ját.
Szüret ide vagy oda, mindenki másképp szereti. Nagyszüleim például szalonnával és házikenyérrel, de mi jó kis gulyással szoktuk fokozni a hangulatot. Mert nekünk is van szőlőnk, és jelenleg is folyik a munka.
A gasztronómia ma már nem szab olyan szigorú határokat, mint 15-20 évvel ezelőtt, ezért érdemes kísérletezni. De soha nem szabad feledni, hogy a bor kis mennyiségben orvosság, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor viszont méreg!
Hamarosan borvacsorákra lehet belépőt nyerni, olvassatok bennünket és próbáljátok ki az ajánlatokat!
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK