Kezdjük rögtön a legfontosabbal: "A részeg állapot, amelyet a tea okoz, nem összehasonlítható a túl sok alkohol- vagy kannabiszfogyasztás előidézte állapottal", magyarázza a teaszakértő és okleveles teasommelier Tamara Grob. Mi több, ennek nem sok köze van a mi nyugati teázási szokásainkhoz. A teázók inkább olyan állapotként írják le, amikor belső békét és tiszta boldogságot élnek át.
"Az érzés a teremtővel való kapcsolathoz hasonlítható, és annak a mély megértését jelenti, hogy minden minden mindennel összefonódik", mondja. Hogy jobban megértsük ezt az állapotot, érdemes egy pillantást vetni a múltra és az évezredes kínai teakultúrára.
"A buddhista szerzetesek már a nyolcadik században teát ittak meditációs céllal, hogy ezáltal a tudatosság és a koncentráció állapotát érjék el" - magyarázza a teaszakértő. Kínában alakult ki az a teaszertartás, azaz Gong Fu Cha, aminek révén meditatív állapot, úgynevezett Cha Zui érhető el. Mondani sem kell, a teát meghatározott lépések szerint főzik és isszák.
Mi történik a szervezetben?
A magas koffeintartalmú, aminosavban és a katechinekben gazdag teák különösen alkalmasak a Cha-Zui állapot eléréséhez. Ezek az összetevők megtalálhatók a fehér és a zöld teában, valamint a könnyű oolongokban és a fiatal, nyers Pu Erh-ben (Sheng Pu Erh) is erősen jelen vannak.
"Míg a koffein stimulánsként szolgál, az L-theanin képes javítani a közérzetünket és ellazítani a szervezetünket" - mondja Grob. Ám a kulcs, amitől a tea nem stimuláló, hanem nyugtató hatású, mindenekelőtt a teaszertartásban rejlik.
Magam is megtapasztalhatom a teamámort?
"Ez nem ilyen egyszerű! A teamámort csak akkor lehet gyakorolni, ha megtanulod az oda vezető utat. Ez a meditáció és az odafigyelés egy formája. Aki elmélyülne a Gong Fu Cha-ban, elsőre ne egy általános teaszertartáson, hanem inkább egy teakurzuson vegyen részt!" - javasolja Grab.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK