Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Variációk omlós pitére - Nem csak az édesszájúaké a világ!

Szerző:
Szabó Anna
Csak egy jobb dolog van az édes, gyümölcsös pitéknél, mégpedig az, ha nem édes, hanem sós. Így ugyanis egy levessel komplett ebédet válthatsz ki, és az íze sem utolsó. Isteni omlós piterecepteket hoztunk, melyekből kiderül, melyek a mi kedvenceink.

.

 


 

 

Forrás és fotók: Gizi receptjei

Paradicsomos túrós pite


Hozzávalók
(25 x 10 x 7 cm-es sütőformához)

- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg gouda sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 20 dkg ricotta (vagy krémes állagú túró)
- 8-10 db paradicsom
- 1 dl hideg víz
- só
- őrölt bors
- bazsalikom
- olívaolaj

Elkészítés

A lisztet keverjük össze 1/2 tk sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljünk bele 5 dkg sajtot. Apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle egy könnyen nyújtható tésztát. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe 30 percre.

A ricottát ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal, és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot és keverjük alaposan össze. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk téglalap alakúra. Az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor. A sütőformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben. A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süssük kb. 15 percig.

Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot. Helyezzük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal a paradicsomokat.

gasztro konyhafortélyok
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL