Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

5 ok, amiért kifejezetten jó dolog a szellentés - Lehetőleg ne tartsd vissza!

Szerző:
Szabó Anna
A nem megfelelő vagy éppen nem egykönnyen emészthető élelmiszerek esetében a vastagbélben gázok képződnek. Egy egészséges ember átlagosan napi 20-szor is szellent. A túlzott gáztermelődés bizonyos élelmiszerek fogyasztása vagy emésztési érzékenység esetén alakul ki. Okozhatja emellett bizonyos baktériumok elszaporodásra vagy olyan baktériumok jelenléte, amely több gázt termel, mint más baktériumok.

Miért is jó a szellentés?

Most biztosan arra gondolsz, hogy mi is lenne jó a szellentésben, ám az alábbiakból kiderül, hogy mennyire hasznos.


 

 

3. Felpuffadás és étrend

A szellentésből le lehet szűrni, hogy mennyire helyes az étrend, amit folytatsz. Ha nem szellentesz eleget, akkor ez azt jelenti, hogy a bélbaktériumok nem jutnak elég rostos táplálékhoz. Összetett szénhidrátot érdemes fogyasztani. Egyél több hüvelyes növényt (bab, lencse), teljes kiőrlésű gabonát, keresztesvirágú zöldségeket (kelbimbó, káposzta, bordáskel, brokkoli, karfiol) és hagymát. Ennyi a trükk csupán.

A nők esetében inkább a hormonális változások miatt okozhat gondot a szellentés, a menopauza környékén. Fogyassz probiotikumokat, így fenntarthatod a bélrendszer megfelelő működését. A fermentált élelmiszerek a probiotikumok legkiválóbb forrásai, ilyen a kefir, a savanyú káposzta és a joghurt. Az étcsokoládé (legalább 70% kakaót tartalmaz), az almaecet és a gyömbér szintén remek hatással vannak a bélrendszer működésére, ezek a prebiotikumok, a probiotikumok építőelemei.

közérzet egészség szellentés
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL