Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 ok, amiért soha ne dobd ki a görögdinnye héját

Szerző:
Szabó Anna
Szinte nincs is olyan ember, akinek ne esne jól egy finom, lédús görögdinnye a forró nyári napokon. És ez így van rendjén, hiszen az ízletes, frissítő gyümölcs tele van egészséges tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek jelentősen javítják az általános egészségi állapotot. De azt tudod-e, hogy a görögdinnye héjának milyen egészségügyi előnyei vannak?

 

Általában gondolkodás nélkül kihajítjuk a dinnye héját, pedig a gyümölcsnek ez a része telis tele van C- és B6 vitaminnal, káliummal, cinkkel, likopinnal, mely erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően számos betegség ellen nyújt védelmet. Arról nem beszélve, hogy a görögdinnye tápértékének 95 %-a a héjában található. Próbáld beiktatni a napi étrendedbe, például saláták, levesek, pörköltek egyik alapanyagaként, de akár krumplival is elegyítheted, köretként. A világ minden táján használják befőttek, lekvárok ízesítésére. Lássuk, mi az a 6 dolog, ami miatt arra ösztönzünk, hogy soha ne dobd ki a dinnyehéjat:

 

 

 

6. Távol tarthatja a rákos megbetegedések kockázatát

A likopin egy rendkívül hatásos vegyület, mely szintén a görögdinnye héjában található. Számos tanulmány kimutatta, hogy csökkenheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát akár 34 %-kal. Mivel a likopin egy erős antioxidáns, más típusú rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújt, mint például a gyomor, a hasnyálmirigy, a vastagbél, a nyelőcső és a méhnyak rák.

közérzet egészség gyümölcs
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL